18 Temmuz 2023 Salı

MUHARREM AYININ BİRİNCİ GÜNÜNDE NE YAPILIR?


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ : إِنْ كُنْتَ صَائِمًا بَعْدَ شَهْرِ رَمَضَانَ فَصُمِ الْمُحَرَّمَ فَإِنَّهُ شَهْرُ اللهِ فِيهِ يَوْمٌ تَابَ فِيهِ عَلَى قَوْمٍ وَيَتُوبُ فِيهِ عَلَى قَوْمٍ آخَرِينَ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  رمضانى شريف آيندان صكره اوروج طوطمق إسترسن محرم آينده طوط . جونكى او ، الله تعالى نيك آيدر . اونده ، بر كون واردركى الله تعالى ، او كونده بر قوميك توبه سنى قبول أده جكدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Ramazân-ı şerîf ayından sonra oruç tutmak istersen Muharrem ayında tut. Çünkü o, Allâhü Teâlâ’nın ayıdır. Onda, bir gün vardır ki Allâhü Teâlâ, o günde bir kavmin tevbesini kabul etti. Yine o günde, nice kavimlerin de tevbesini kabul edecektir.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  30  Zilhicce    1444  Fazilet Takvim

 

 

MUHARREM AYININ BİRİNCİ GÜNÜNDE NE YAPILIR?

 

Muharrem ayının birinci gününde, her birinde besmele çekerek, bir defada 1000 İhlâs-ı şerîf okuyanları, Cenâb-ı Hak lütfuyla, keremiyle bu âlemden kul borcu ile huzuruna getirmeyecek, dünyada ödemeye muvaffak kılacaktır.

Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak, faziletli ibadetlerdendir. Bu on günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10. günlerde oruç tutmalıdırlar. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), 9. günü seferde bulunduğundan yalnız 10. günü oruç tutmuşlar ve “Sağ olursak, gelecek sene 9. günü de tutarız.” buyurmuşlardır.

Bu ayın perşembe, cuma, cumartesi günlerinde peş peşe oruç tutulursa 900 senelik nâfile oruç sevabı verilir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

 

MUHARREM AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1445 yılı Muharrem ayı ictimâı, 17 Temmuz günü Türkiye saati ile 21.32’dedir. Ru’yet ise 18 Temmuz Türkiye saati ile 11.09’dadır.

Hilâl ilk olarak Asya Kıtası’nın güneyinden ve Avustralya Kıtası’nın kuzeyinden itibaren görülmeye başlayacaktır.

19 Temmuz günü de Muharrem ayının 1. günüdür.

 

MÜSLÜMANLARA BAZI SUÂLLER VE CEVAPLARI

 

S: Mezhep nedir? C: Büyük din müctehidlerinin şer‘î delillerden çıkardıkları meseleler ve hükümler topluluğudur.

S: İtikâdda mezhebin nedir?

C: Ehl-i Sünnet ve’l-Cemâat Mezhebi’dir.

S: Ehl-i Sünnet ve’l-Cemâat’in itikâdda mezhep imâmları kaçtır?

C: İkidir; İmâm Ebû Mansur Muhammed Mâtürîdî ve İmâm Ebü’l-Haseni’l-Eş’arî Hazretleridir.

S: Ehl-i Sünnet’in amelde mezhebi kaçtır ve imâmları kimlerdir?

C: Dörttür; 1-Hanefî, 2- Şâfiî, 3-Mâlikî, 4-Hanbelî mezhepleridir. İmâmları; 1-İmâm-ı Âzam Ebû Hanîfe, 2-İmâm Şâfiî, 3-İmâm Mâlik, 4-İmâm Ahmed bin Hanbel (rıdvânullâhi aleyhim ecmaîn).

Hicrî:   30 Zilhicce  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder