4 Temmuz 2023 Salı

DUT YAPRAĞI


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى : وَاِنْ تَعُدُّوا نِعْمَةَ اللّٰهِ لَا تُحْصُوهَا اِنَّ اللّٰهَ لَغَفُورٌ رَح۪يمٌ. (سورة النحل، ١۸)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) :  و أكر الله ، يك نعمتلرينى صاياجق اولسانز ، اونلرى تماما صايامازسنز . محقق الله ، ألبتده غفور و رحيم در . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu -meâlen Ve eğer Allâh’ın nimetlerini sayacak olsanız, onları tamamen sayamazsınız. Muhakkak Allâh, elbette Gafûr ve Rahîm’dir.”

(Nahl Sûresi, âyet 18)

Hicrî:  15  Zilhicce    1444  Fazilet Takvim

 

DUT YAPRAĞI

 

İmâm Şâfiî rahimehullâh Hazretleri, Allâhü Teâlâ’nın kudretine, dut yaprağını delil göstererek şöyle buyurmuştur: “Dut yaprağını, ipek böceği yer, ipek yapar; arı yer, bal yapar; inek, koyun gibi hayvanlar yer, süt yapar; misk geyiği yer, misk yapar. Hâlbuki hepsinin yediği aynı şeydir. İşte bu, Cenâb-ı Hakk’ın kudretine, pek büyük bir delildir.”

Dut yaprağı, ipek böcekleri için tek gıda olduğundan ayrı bir kıymeti vardır. Hattâ buna işaret için fıkıh kitaplarında; “Şâyet yol üzerine düşen ağaç yaprakları, dut yaprağı gibi kendisi ile faydalanılan bir yaprak olursa onu, sahibinden izinsiz yerden alan/toplayan kimse, kıymetini sahibine öder.” şeklinde fetva verilmiştir. Zira ipek böceğinin tek gıdası, sadece dut yaprağıdır. Bu sebeple evini de dut ağacına yapar.

Dut yaprağı, antibakteriyel, ateş düşürücü, terletici husûsiyete sahiptir. Taze yapraklar, kanamaları durdurmak için kullanılabilir.

Bununla birlikte dut yaprağı, zengin protein ihtivâ ettiği ve kolay sindirilebildiğinden hayvanlar için yem olarak da kullanılmaktadır.

Dut yaprağı kurutulup öğütülür ve zeytinyağı ile macun yapılırsa ateş yanıklarına çok faydalı olur.

Dut ağacının kabuğu ve yaprağı beraber suda kaynatılır ve bu su ile gargara yapılırsa diş ağrısını keser.

Dut ağacının kabuğunun da suda kaynatılarak suyunun içilmesi ishali keser. Kök kabukları, tansiyon düşürücü olarak kullanılabilir.

Yaprağını kaynatıp suyunu bir müddet içmek, şeker hastalığı için faydalıdır.

Ağacın dallarından çıkarılan kuvvetli ve dayanıklı lifler, aşı, çelik ve fidan bağlama işlerinde kullanılmaktadır. Yine ağacı, kâğıt ve çuval imalatında kullanılır.

Hicrî:   15 Zilhicce  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder