11 Temmuz 2023 Salı

MEYMÛNE BİNT-İ HÂRİS (R. ANHÂ) VÂLİDEMİZ -2


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِذَا أَكَلَ أَحَدُكُمْ فَلْيَأْكُلْ بِيَمِينِهِ وَإِذَا شَرِبَ فَلْيَشْرَبْ بِيَمِينِهِ فَإِنَّ الشَّيْطَانَ يَأْكُلُ بِشِمَالِهِ وَيَشْرَبُ بِشِمَالِهِ. (د)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  سزدن برينز بر شى ييه جكى زمان صاغ أليله يسيك ، إيجه جكى زمان صاغ أليله إيجسيك . محقق كى شيطان ، صول أليله ير و صول أليله إيجر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Sizden biriniz bir şey yiyeceği zaman sağ eliyle yesin, içeceği zaman sağ eliyle içsin. Muhakkak ki şeytan, sol eliyle yer ve sol eliyle içer.”

(Sünen-i Ebû Dâvûd)

Hicrî:  23  Zilhicce    1444  Fazilet Takvim

 

MEYMÛNE BİNT-İ HÂRİS (R. ANHÂ) VÂLİDEMİZ -2

 

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in nikâhı ile şereflenerek son hanımı olan Hazret-i Meymûne hakkında, Hazret-i Âişe (r. anhâ): “Meymûne, bizim, Allahü Teâlâ’dan en fazla korkanımız ve sıla-i rahmi (yakın akrabaları) en çok gözetenimizdi.” buyururdu.

Meymûne radıyallâhü anhâ’dan 76 hadîs-i şerîf rivâyet edilmiştir. Bunlardan 7 tanesi Sahîh-i Buhârî ve Müslim’de zikredilmektedir. Hazret-i Meymûne’den, Hazret-i Abdullah bin Abbâs, Abdullah bin Şeddâd, Abdurrahmân bin Sâib, Ubeydullah el-Havlânî (r. anhüm) gibi zâtlar hadîs-i şerîf rivâyet etmişlerdir.

Ümmü Seleme (r. anhâ) validemizden şöyle rivâyet olunmuştur: “Bir gün ben ve Meymûne, Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem’in yanında iken (gözleri görmeyen) İbn-i Ümmü Mektûm (r.a.) geldi ve Resûlullah Efendimizin (s.a.v.) huzurlarına girdi. -Bu hâdise, biz, örtünmekle emrolunduktan sonra olmuştu.- Resûlullah (s.a.v), (onu görünce) bize, ‘Perde arkasına geçin’ buyurdu. Ben de ‘Yâ Resûlallah! Onun gözü görmüyor, o bizi görmez ve tanımaz.’ dedim. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) de ‘Sizin de mi gözünüz görmüyor, siz onu görmüyor musunuz?” buyurdular.

Meymûne radıyallâhü anhâ’nın rivâyet ettiği bir hadîs-i şerîf şöyledir: “Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki: ‘Cennette bir kimsenin canı kuş eti çeker de o anda Horasan devesi gibi (büyük) bir kuş, önüne (pişmiş hâlde) düşer, ona ne duman değmiştir ne de ateş. O kişi o kuştan doyuncaya kadar yer, sonra kuş (eski hâline dönerek) yine uçar gider.”

Hazret-i Meymûne (r. anhâ), Hicret’in 51. senesinde Resûlullah Efendimizin (s.a.v.) düğün için yemek ikram etmiş olduğu Serif mevkiinde vefat etti ve oraya defnedildi. Cenaze namazını, yeğeni Abdullah bin Abbâs radıyallâhü anhümâ kıldırdı.

Hicrî:   23 Zilhicce  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder