17 Temmuz 2023 Pazartesi

MUHARREM AYI


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ : أَفْضَلُ الصِّيَامِ بَعْدَ رَمَضَانَ شَهْرُ اللهِ الْمُحَرَّمُ وَأَفْضَلُ الصَّلَاةِ بَعْدَ الْفَرِيضَةِ صَلَاةُ اللَّيْلِ. (م)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  رمضان ( آي اوروجون ) دان صكرا أك فضيلتلى اوروج ، الله ، يك آي اولان محرم اوروجودور . فرض نمازلردان صكرا أك فضيلتلى نماز ، كجه نمازيدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Ramazan (ayı orucun)dan sonra en faziletli oruç, Allâh’ın ayı olan Muharrem orucudur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır.”

 (Sahîh-i Müslim)

Hicrî:  29  Zilhicce    1444  Fazilet Takvim

 

 

MUHARREM AYI

 

Bu ayın ilk gecesi, akşam namazı ile yatsı namazı arasında Allâhü Teâlâ’nın rızası için iki rekât namaz kılınır. Namaza şöyle niyet edilir:

Yâ Rabbi! Bizi yetiştirmiş olduğun bu seneyi, hakkımızda mübarek kılman, afv-ı İlâhî’ne, feyz-i İlâhî’ne mazhar kılman, dünyevî ve uhrevî saadetlere nâil eylemen için, Allâhü Ekber.”

Her rekâtte 7 Fâtiha-i şerîfe, 7 Âyetü’l-Kürsî, 7 İhlâs-ı şerîf okunur.

Namazdan sonra:

11 defa, “Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh, lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît, ve hüve Hayyün lâ yemût, biyedihi’l-hayr, ve hüve alâ külli şey’in kadîr.”

11 istiğfâr-ı şerîf, 11 salevât-ı şerîfe okunup dua yapılır.

Duada, geçmiş senenin günahlarının affı ve yeni seneye günahsız girmek için ilticâ edilir.

Muharrem ayının birinci gecesi ayrıca şu şekilde niyet ederek bir Tesbîh Namazı kılınır:

Yâ Rabbi! Bu yeni senede beni mağfiret-i İlâhiye’ne, rızâ-yı İlâhî’ne ve hidâyet-i İlâhiye’ne mazhar eyle, yeni açılan amel defterimi rızâ-yı İlâhî’ne muvâfık amel ile doldurmayı bana nasip eyle, beni gadab-ı İlâhî’ne dûçâr edecek amellerden muhafaza buyur.”

Tesbîh Namazı’nda (15 tesbîhden sonra) şunlar okunur:

1. Rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 Âyetü’l-Kürsî,

2. Rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 Âmene’r-rasûlü… (Sûre-i Âl-i İmrân’ın ilk 2 âyeti de ilave edilerek)

3. Rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 Hüvellâhüllezî

4. Rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 İhlâs-ı şerîf.

Namazdan sonra istiğfâr edilir, salevât-ı şerîfe getirilir ve arkasından dua edilir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:   29 Zilhicce  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder