1 Temmuz 2023 Cumartesi

YİYECEKLERİN EN ÜSTÜNÜ: ET


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى : ... وَاَمْدَدْنَاهُمْ بِفَاكِهَةٍ وَلَحْمٍ مِمَّا يَشْتَهُونَ. (سورة الطور، ۲۲)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) :  اونلره ( او تقوى صاحب مؤمنلره جنت ، ده ) جانلرينيك إستيه جكى ميوي و أتى ده بول بول وردك . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu -meâlen Onlara (o takvâ sahibi müminlere Cennet’te) canlarının isteyeceği meyveyi ve eti de bol bol verdik.”

(Tûr Sûresi, âyet 22)

Hicrî:  13  Zilhicce    1444  Fazilet Takvim

 

YİYECEKLERİN EN ÜSTÜNÜ: ET

 

Allâhü Teâlâ, Tûr Sûresi’nde, Cennet ehline verilen nimetleri beyan buyururken 22. âyet-i celîlede -meâlen-: “Onlara (o takvâ sahibi müminlere Cennet’te) canlarının isteyeceği meyveyi ve eti de bol bol verdik.” buyurmuştur.

Cennet ehlinin en üstün yiyeceği ettir. Nitekim bir hadîs-i şerîfte, “Dünya ve âhiret yiyeceklerinin en üstünü ettir.” buyurulmuştur. Zira et, yiyene hem lezzet hem de kuvvet verir, kanı ziyadeleştirir.

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, eti severdi. Husûsiyle koyunun but kısmındaki eti daha çok severdi. Nitekim kendisine zehirli eti veren Yahûdî kadın, bunu bildiği için, koyunun ön butlarına daha çok zehir koymuştu.

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem Hazretleri, et, ekmek ve sütün faydalı olduğunu bildirmiştir. Yine et için, “Yemeklerin en üstünü et, sonra da pirinçtir.” buyurmuştur.

Dinimizce helâl görülen, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanları, kuşlar, balıklar ve av hayvanlarından gıda olarak istifade edilmektedir. Bu hayvanların baş, beyin, dil, böbrek, karaciğer, bağırsak ve işkembe gibi kısımlarına “sakatat” adı verilir. Başta koyun ve sığır eti olmak üzere kuzu, manda, keçi, oğlak etleri, balık eti ve kümes hayvanlarının etleri yenilmektedir. İlmihâl ve fıkıh kitaplarında bu husûslarda geniş malumat vardır.

Kırmızı et, mühim bir protein, vitamin ve mineral kaynağıdır; demir, manganez ve çinko yönünden zengindir. B vitamini için zengin bir kaynaktır.

Et proteini, insan vücudu için ihtiyaç duyulan amino asitleri ihtivâ eder. Değerli bir protein olarak kabul edilir.

Hicrî:   13 Zilhicce  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder