5 Temmuz 2023 Çarşamba

KELİME-İ TEVHÎD, SEMÂVÂT VE ARZDAN AĞIRDIR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اَلْإِيمَانُ بِضْعٌ وَسَبْعُونَ شُعْبَةً فَأَفْضَلُهَا قَوْلُ لَا إِلٰهَ إِلَّا اللهُ وَأَدْنَاهَا إِمَاطَةُ الْأَذَى عَنِ الطَّرِيقِ وَالْحَيَاءُ شُعْبَةٌ مِنَ الْإِيمَانِ. (ن)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  إيمان ، يتمش كسور شعبه در . أك أست مرتبسى " لَا إِلٰهَ إِلَّا اللهُ " دمكدر . أك آلط مرتبسى إيسه ( إنسانلره ) أزيت وره جك شئ يولدان قالدرمقدر . حياء ده إيماندان بر شعبه در  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  İman, yetmiş küsür şubedir: En üst mertebesi ‘Lâ ilâhe illallâh’ demektir; en alt mertebesi ise (insanlara) eziyet verecek şeyi yoldan kaldırmaktır. Hayâ da imandan bir şubedir.”

(Sünen-i Nesâî)

Hicrî:  17  Zilhicce    1444  Fazilet Takvim

 

KELİME-İ TEVHÎD, SEMÂVÂT VE ARZDAN AĞIRDIR

 

İmâm-ı Rabbânî (k.s.) Hazretleri muhtelif mektuplarında, kelime-i tevhîd ile alâkalı şöyle buyurmuşlardır:

Nefis, azgınlıkta, inatta ve Allâhü Teâlâ’ya verdiği ahdi bozup imanı ve insanları ifsâd etmekte devam ettiği müddetçe, kişinin imanını, kelime-i tevhîdi tekrar ederek tecdîd etmesi; yenilemesi lâzımdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “İmanınızı, ‘Lâ ilâhe illallah’ diyerek yenileyiniz.” buyurmuştur. Muhakkak bu kelime-i tevhîdi her zaman tekrar etmek lâzımdır. Zira nefis, devamlı şer ve fesat peşindedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), kelime-i tevhîdin faziletine dair şöyle buyurmuştur: “Gökler ve yerler terazinin bir gözüne konulsa, kelime-i tevhîd de diğer gözüne konulsa, kelime-i tevhîdin olduğu kefe muhakkak diğerinden ağır gelir.” (1-52)

Bu fakire keşfen sabit oldu ki; bu kelime-i mukaddesenin bereketi, bütün âleme taksim olunsa sonsuza dek tamamına kâfî gelirdi ve tamamı (rahmete) kanardı. Bir de bu kelime-i tayyibe ile “Muhammedün Resûlullah” (kelimesi) birleştiği zaman (fazileti) nasıl olur! (Kıyas et!) (2-37)

İmâm-ı Rabbânî (k.s.) Hazretleri, iki evladının vefat haberi üzerine, her biri için ayrı ayrı yetmiş bin defa kelime-i tevhîdin okunmasını ve sevaplarının da ayrı ayrı onların ruhlarına hediye edilmesini tavsiye buyurdular. (2-14)

(Kelime-i tevhîd hatmi: Kelime-i tevhîd, “Lâ ilâhe illallâh”dır. Bu tevhîd, yetmiş bin defa okunup vefat eden kimsenin ruhuna hediye edilir. Hatimde her yüzüncüde “Lâ ilâhe illallâh Muhammedün resûlullah” diye okunur. Nitekim bir hadîs-i şerîfte şöyle buyurulmuştur: “Kim, yetmiş bin defa ‘Lâ ilâhe illallah’ derse ölmeden önce Cennet ile müjdelenir.”)

Allâhım, bizi bu kelime-i tevhîdin bereketinden mahrum kılma. Bizi, bu kelime üzere sabit kıl ve bu kelimeyi tasdik üzere vefat ettir. O kelimeyi tasdik edenlerle beraber haşreyle. Bu kelime-i tevhîdin ve onu tebliğ eden Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hürmetine, bizi Cennet’ine dâhil eyle. Âmîn. (2-37)

Hicrî:   17 Zilhicce  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder