28 Temmuz 2023 Cuma

ÂŞÛRÂ GÜNÜ NELER YAPILIR?

قَالَ رَسُولُ اللهِ : صُومُوا يَوْمَ عَاشُورَاءَ يَوْمٌ كَانَتِ الْاَنْبِيَاءُ تَصُومُهُ. (مطالب)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  عاشوراء كونونده اوروج طوطونوز . او أؤيله بر كوندركى ، او كونده بيغمبرلر ( عليه السلام ) اوروج طوطارلردى . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Âşûrâ gününde oruç tutunuz. O öyle bir gündür ki, o günde peygamberler (aleyhimüsselâm) oruç tutarlardı.”

(İbn-i Hacer, el-Metâlibü’l-Âliye)

Hicrî:  09  Muharrem    1445  Fazilet Takvim

 

 

ÂŞÛRÂ GÜNÜ NELER YAPILIR?

 

Âşûrâ günü, eve ufak tefek erzak alınırsa, bir sene boyunca evde bereket olur. En az on Müslümana birer selam veya bir Müslümana on defa selâm verilir. Fakir fukarâ sevindirilir. Âşûrâ günü gusledenler, bir sene ufak tefek hastalık görmezler.

10 defa şu dua okunur: “Sübhânallâhi mil’el-mîzân ve müntehe’l-ılmi ve mebleğa’r-rızâ ve zinete’l-arş.”

Âşûrâ gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktinde 2 rekât namaz kılınır.

Her rekâtte 1 Fâtiha-i şerîfe, 50 İhlâs-ı şerîf okunur. Namazdan sonra da şu salevât-ı şerîfe 100 defa okunur:

Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammedin ve Âdeme ve Nûhin ve İbrâhîme ve Mûsâ ve Îsâ vemâ beynehüm mine’n-nebiyyîne ve’l-mürselîn. Salevâtüllâhi ve selâmühû aleyhim ecmaîn.”

Öğle namazı ile ikindi namazı arasında 4 rekât namaz kılınır.

Her rekâtte 1 Fâtiha-i şerîfe, 50 İhlâs-ı şerîf okunur. Namazdan sonra: 70 istiğfâr-ı şerîf, 70 salevât-ı şerîfe, 70 defa da “Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-Aliyyil-Azîm” denilir. Sonra da ümmet-i Muhammed’in hidâyeti ve kurtuluşu için dua edilir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

 

MUTFAĞIMIZ: Aşûre

 

Malzemeler: 1 kg döğme buğday, 2 kg şeker, yarımşar kg nohut, kuru fasulye, kuru üzüm, 1’er su bardağı pirinç, ince doğranmış kuru incir, ince doğranmış kuru kayısı, ceviz, nar tanesi, fındık, 3 tane ince doğranmış elma, biraz tarçın, 1 paket çam fıstığı, 1 paket kuş üzümü.

Yapılışı: Buğday, akşamdan pişirilir. Nohut, kuru fasulye, kuru üzüm akşamdan ıslatılır. Ertesi gün ayrı ayrı haşlanır, suları süzülür. Bütün malzeme, büyük bir tencerede karıştırılır, aşûrenin kıvamına göre su ilave edilir. Kaynamaya başlayınca incir, kayısı, elma ve şeker katılır ve bal rengine gelinceye kadar pişirildikten sonra, aşûre bekletilmeden kâselere boşaltılıp üzeri ceviz, fındık, nar, fıstık ve tarçınla süslenir.

Bu malzemeden takrîben 40-50 kişilik aşûre çıkar.

Hicrî:   09  Muharrem  1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder