3 Ocak 2023 Salı

MEKKE-İ MÜKERREME’NİN FETHİ; HAK GELDİ, BÂTIL ZÂİL OLDU


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى : اِنَّا فَتَحْنَا لَكَ فَتْحًا مُبِينًا. (سورة الفتح، ١)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) :  محققكى بز , صنه آشكار بر فتح إحسان أتدك  . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen):  Muhakkak ki biz, sana âşikâr bir fetih ihsan ettik.”

(Fetih Sûresi, âyet 1)

Hicrî:  11   Cemaziyelahir    1444 Fazilet Takvim

 

MEKKE-İ MÜKERREME’NİN FETHİ; HAK GELDİ, BÂTIL ZÂİL OLDU

Mekke-i Mükerreme fethedildikten sonra, Fahr-i Âlem (s.a.v.) Efendimiz, Safâ Tepesi üzerinde Cenâb-ı Hakk’a hamd ve senâ ederken Ensâr’dan bazıları, “Peygamberimiz (s.a.v.), vatanına kavuştu. Kavmi ve akrabalarıyla görüştü, bundan sonra acaba bizim beldemize döner mi?” diye endişe ediyorlardı. Cebrail (a.s.) gelip Resûl-i Ekrem’e, Ensâr’ın bu endişelerini bildirdi.

Resûl-i Ekrem (s.a.v.), “Ey Ensâr cemaati! Ben, Allâh’ın kulu ve Resûlüyüm. Sizin beldenize (Medîne-i Münevvere’ye) hicret ettim. Hayatımda da vefatımda da sizin yanınızda olacağım.” buyurdular. Ensâr-ı Kirâm Hazretleri, Resûl-i Ekrem’in bu iltifatından dolayı fevkalâde sevindiler, hattâ sevinçlerinden ağladılar. Öğle vakti geldiğinde Hz. Bilâl (r.a.), Kâbe-i Muazzama üzerine çıkıp ezan okudu. Ne büyük tecelliydi ki sabahleyin, Kâbe-i Muazzama üzerinde Hübel ismindeki put dururken, öğle vaktinde o put yerle bir olmuş, yerinde, ezân-ı Muhammedî okunuyordu. Harem-i Şerîf’teki putların hepsi temizlenmiş, Kâbe-i Müşerrefe’nin etrafında binlerce ağızdan, “Tekbîr” getiriliyordu. Sabahleyin, Harem-i Şerîf’te, putlara tapınılırken, artık yalnız Allâhü Teâlâ’ya ibadet ediliyordu.

Kureyş halkı ise dağılarak; kimi bir tarafa kaçıp gizlenmiş ve kimi Mekke-i Mükerreme’nin etrafındaki dağlara ve bayırlara çıkmış, bu hâli seyrediyorlardı. Bir kısmı da Kâbe-i Muazzama avlusunda durup, birdenbire meydana gelen büyük değişikliğe hayretle bakıyorlar ve aralarında konuşuyorlardı. Resûl-i Ekrem (s.a.v.), onların yanına vardı ve gizlice ne konuştuklarını, birer birer kendilerine söyledi. İçlerinden Kureyş’in ileri gelenlerinden Hâris bin Hişâm, hemen, “Ben şehâdet ederim ki sen hak peygambersin. Zira konuştuklarımızı bizden başka kimse duymadı.” diyerek kelime-i şehâdet getirdi.

Neticede Resûl-i Ekrem (s.a.v.), Mekke-i Mükerreme’yi fethetmiş, oradaki küfür ve şirke son vermiş, Kâbe-i Muazzama’da bulunan üç yüz altmış putu kırıp atmıştı. Bu esnada da İsrâ Sûresi’nin “Hak geldi, bâtıl zeval buldu, (yok oldu).” meâlindeki âyet-i kerîmesini okuyorlardı.

Hicrî:     11 Cemaziyelahir  1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder