17 Ocak 2023 Salı

İMÂM MUHAMMED HAZRETLERİNİN İLİM GAYRETİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَفْضَلُ أُمَّتِي أَصْحَابِي. (مسند الحارث)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  أمتميك أك فضسلتليلرى ، آصحابمدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Ümmetimin en faziletlileri, Ashâbım’dır.”

(Müsnedü’l-Hâris)

Hicrî:  25   Cemaziyelahir    1444 Fazilet Takvim

 

İMÂM MUHAMMED HAZRETLERİNİN İLİM GAYRETİ

 

İmâm-ı Âzam Hazretlerinin büyük talebelerinden biri olan İmâm Muhammed rahimehullâh, dâimâ ilimle meşgul olurdu. Önünde muhtelif ilimlere dair birçok kitaplar bulunur, bunları okurken hırkasını çıkarır, öyle otururdu.

Niçin böyle çalışıyorsun?” denildiğinde, “Hırka hararet yapar. Uyku ise hararet sebebiyle gelir. Bunun için hırkamı çıkarırım, yine de uykum gelirse üzerime su serperek onu gideririm. Kitapların çokluğunun sebebi ise; ilim ağırdır, bir kitap ile meşgul olurken, o biraz ağır gelmeye başladığı zaman, zihnimi hafifletmek için onu bırakıp diğer bir kitapla meşgul olmaya başlarım.” demiştir.

 

YUMURTA

 

Yumurta besleyici bir gıda maddesi ve vitamin kaynağıdır. İçinde bir canlının gelişimi için gerekli gıda unsurlarını bulundurur. Çocukların ve gençlerin gelişimi için büyümeye destek, yetişkinlerin ise günlük protein ihtiyaçlarının karşılanmasında kıymetli bir gıdadır. Vücudun kendini yenilemesine yardım eder. Kan yapar; kalbi güçlendirir. Et gibi besleyicidir.

Yumurtanın, mümkün olduğunca taze olanları tercih edilmelidir. Yumurtanın geniş tarafında dış ve iç kabuk arasında bir hava boşluğu bulunur; bu boşluğun az olması yumurtanın tazeliğini gösterir. Yumurta kabuğu üzerinde, takribî 7500 adet gözenek vardır. Bu gözeneklerden buharlaşma yoluyla su çıkar ve hava boşluğu büyür. Bu ise bayatlamanın bir belirtisidir. Ayrıca taze yumurtanın tuzlu suyun dibine çökmesi, bayat yumurtanın aynı suda su yüzüne çıkmasının sebebi, yoğunluğundaki değişmedir.

Yumurta, kullanılmadan önce yıkanmalıdır. Yumurta, en az kayısı kıvamına gelene kadar pişirilmelidir, daha az pişirildiğinde hastalık yapma riski vardır. Çok haşlandığında ise vitamin kaybı olabilir. Haşlandığında sarısıyla beyazı arasında yeşillenme olmamalıdır. Ayrıca yağda pişirilirken, yağ çok yakıldığında yağın zararlı olacağı da unutulmamalıdır.

Hicrî:     25 Cemaziyelahir  1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder