1 Ocak 2023 Pazar

BESMELE-İ ŞERÎFE’NİN FAZİLETİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ قَالَ يَعْنِى إِذَا خَرَجَ مِنْ بَيْتِهِ بِسْمِ اللَّهِ تَوَكَّلْتُ عَلَى اللَّهِ لاَحَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللَّهِ يُقَالُ لَهُ كُفِيتَ وَوُقِّيتَ وَتَنَحَّى عَنْهُ الشَّيْطَانُ . (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  كيم أوندن جقاركن ’’ بِسْمِ اللَّهِ تَوَكَّلْتُ عَلَى اللَّهِ لاَحَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللَّهِ ‘‘ درسه اونا ، ’ بو صنه يتر و سن محافظه أدلدن ‘ دنيلر و شيطان او كمسه دن اوزاقلاشر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Kim evinden çıkarken “Bismillâhi tevekkeltü alellâhi lâ havle velâ kuvvete illâ billâh” derse ona, ‘Bu sana yeter ve sen muhafaza edildin’ denilir ve şeytan o kimseden uzaklaşır.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  09   Cemaziyelahir    1444 Fazilet Takvim

 

BESMELE-İ ŞERÎFE’NİN FAZİLETİ

 

Besmele-i şerîfe (Bismi’llâhi’r-rahmâni’r-rahîm) dört kelimedir. Bunda Şeytan’ın aldatmasına karşı, Allâhü Teâlâ’nın, Müslüman kullarına yapacağı yardıma işaret vardır. Zira Cennet’ten kovulan Şeytan, insanlara düşmanlık yapacağını, “Ben de yemin ederim ki, elbette o âdemoğullarını saptırmak ve dalâlete düşürmek için sana kavuşturan dosdoğru yolun üzerinde oturacağım (o yola gitmek isteyenleri şaşırtıp eğri büğrü yollara sevk edeceğim).” diye itiraf etmiştir. Bu, Kur’ân-ı Kerîm’de A‘raf Sûresi’nin 16. âyet-i kerîmesinde bildirilmektedir.

Cenâb-ı Hak, hikmeti icabı Şeytan’a böyle bir mühlet vermiş, insanları bu vasıta ile de bir imtihana tâbi tutmuş, o mel‘ûnun vesveselerine kapılmayıp da kendilerini muhafaza edecek olan kullarını sevaplara namzet kılmıştır.

Allâhü Teâlâ mümin kullarının, dört cihetten gelen Şeytan’ın vesveselerinden zarar görmemeleri için bu dört kelimeyi (Bismi’llâhi’r-rahmâni’r-rahîm’i) ihsan buyurmuştur. Yine; kullarının gizli veya açık, gece veya gündüz, bu dört hâlden birinde işledikleri günahlarına keffâret olması için bu dört kelimeyi ihsan buyurduğuna da işaret vardır.

Besmele-i şerîfenin her harfi, ayrı bir manaya delâlet eder. Şöyle ki;

“Be” harfi, Hz. Allâh’ın, saadet ehli için olan “birr”ine (iyilik ve ihsan edeceği mükâfata); “Sin” harfi, kullarının ayıplarını ve kusurlarını “setrine” (örtmesine); “Mim” harfi, Müslümanlara karşı olan “muhabbetine”; “Elif” harfi, “ülfetine”; “Lam” harfi, “lütfüna”; “He” harfi, “hidayetine”; “Ra” harfi, İslâm’da öne geçenlere ve tevbe edenlere olan “rızasına”; “Ha” harfi, “hilmine”, günahkâr Müslümanları hemen cezalandırmayıp mühlet vermesine; “Mim” harfi, müminler üzerine olan “minnetine” (karşılıksız ihsanına); “Nun” harfi, müttakî kullarına ihsan edeceği, dünyada marifet, âhirette ise itaat “nuruna”; “Ye” harfi, Müslümanlar üzerine olan “yed-i kudretine” yani muhafazasına işaret eder.

Hicrî:     09 Cemaziyelahir  1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder