8 Ocak 2023 Pazar

BİR MEYVE: MUZ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : لَا يَدْخُلُ الْجَنَّةَ اَحَدٌ اِلَّا بِجَوَازِ بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ، هٰذَا كِتَابٌ مِنَ اللهِ لِفُلَانِ بْنِ فُلَانٍ، اَدْخِلُوهُ جَنَّةً عَالِيَةً قُطُوفُهَا دَانِيَةٌ. (طب)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  هيج كمسه ( لينه ) : بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ . بو الله طرافندان ، فالان اوغلى فالانه وريلن يازيدر . اونى ، ميوه لرى آشاغيه صارقان يوكسك جنته قويون ! ، ( يازلى ) براتى آلمادان جنته كيره مز . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Hiç kimse (eline): ‘Bismillâhirrahmânirrahîm. Bu, Allah tarafından, falan oğlu falana verilen yazıdır. Onu, meyveleri aşağıya sarkan yüksek Cennet’e koyun!’ (yazılı) berâtı almadan Cennet’e giremez.”

(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)

Hicrî:  16   Cemaziyelahir    1444 Fazilet Takvim

 

BİR MEYVE: MUZ

 

Allâhü Teâlâ, Vâkıa Sûresi’nde Cennet ehlinin kavuşacağı nimetlerden bahsederken 28. ve 29. âyet-i kerîmelerinde buyuruyor ki –meâlen-: “O (amel defterleri sağ taraflarından verilen ashâb-ı yemîn, Cennetlerde) dikensiz kiraz ağaçları ve (meyveleri kat kat olmuş, meyvesi aşağıdan yukarı istifli) sıvama muz ağaçları altındadırlar…”

Tâbiîn’in büyük müfessirlerinden Mücâhid (rah.) demiştir ki: “Tâif halkının, muz ve kiraz ağaçları ile donanmış, görenleri hayrette bırakan bir vadileri vardı. Bu vadiyi gören Müslümanlar, ‘Keşke bizim için de Cennet’te böyle vadiler olsa’ diye temennî etmeleri üzerine, bu âyet-i celîleler nâzil olmuştur.”

Muz, tropik iklimlerde yetişen, meyveleri lezzetli ve nişasta bakımından zengin olan bir bitkidir. Muzun şifası çoktur: Zekâyı artırır, sinirleri kuvvetlendirir, zihni açar, hazmı kolaylaştırır. Çocukların boylarını uzatır, içindeki kalsiyum ve D vitamini, kemiklerin ve dişlerin güçlenmesini sağlar.

Potasyum bakımından zengin olan muz, böbrekler için de faydalıdır. Muz, kan basıncını dengeler ve kalp kaslarını güçlendirir. Muzun içinde hem bolca gıda lifi hem de potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi mineraller ve vitaminler bulunur. Muzların gıda değeri yüksek olduğundan böbrek, kalp ve diyabet hastaları diyetlerine dikkat etmelidir. Orta büyüklükteki bir muz, yaklaşık 100 kaloridir. Bu bakımdan her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi muzun da fazlası zararlıdır.

Olgunlaşmamış muzlarda çok fazla nişasta bulunduğundan sindirilmesi zor olur. Bu, aynı zamanda kabızlığa da sebep olur. Bu sebeple muz, ishale de iyi gelir. Her ne kadar tek başına ishali geçirmese de minerallerin geri kazandırılabilmesi için fayda sağlar.

Ekserî meyvelerde olduğu gibi, muzun da aç karnına veya yemeklerden önce yenmesi tavsiye edilir.

Hicrî:     16 Cemaziyelahir  1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder