18 Ocak 2023 Çarşamba

BİDAT, MADDEN VE MANEN HELÂKE SEBEPTİR


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : وَمَنِ ابْتَدَعَ بِدْعَةً فَعُمِلَ بِهَا كَانَ عَلَيْهِ أَوْزَارُ مَنْ عَمِلَ بِهَا لَا يَنْقُصُ مِنْ أَوْزَارِ مَنْ عَمِلَ بِهَا شَيْئًا. (هـ)‏

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  بر كمسه بر بدعت إحداس أتسه ( دنده اولمايان بر شئ عبادت اولرق جقارسه ) و اونونله ده عمل اولنسه ، إشلينلرين كوناحندان هجبر شى أكسلمه دن ، آينى كوناح ، بدعتى جقارانا ده يازيلر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Bir kimse bir bidat ihdâs etse (dinde olmayan bir şeyi ibadet olarak çıkarsa) ve onunla da amel olunsa, işleyenlerin günahından hiçbir şey eksilmeden, aynı günah, bidati çıkarana da yazılır.”

(Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:  26   Cemaziyelahir    1444 Fazilet Takvim

 

BİDAT, MADDEN VE MANEN HELÂKE SEBEPTİR

 

Molla Ali Arabî rahmetullâhi aleyh, Sultan İkinci Bâyezid devri Osmanlı âlimlerinin büyüklerinden idi. Zâhirî ve mânevî ilimlerde kâmil bir zât idi.

Molla Ali rahimehullah, Manisa’da bulunduğu günlerde yaz mevsiminde Bozdağ denilen dağın bir tarafında ikamet ederdi. Bir defasında yakındaki köylerden birinin imamı, onu ziyarete gelip meclisine oturmak istedi. Molla Ali, ona hitaben:

Senden necâset ve habâset kokusu alıyorum. Kendini temizle!” dedi. O imam, üzerindeki elbisesini yoklayıp kendinde öyle bir hâl görmeyince, “Bende öyle bir şey yok.” deyip meclise oturmak istedi. Bu esnada, imamın koltuğunun altından bir risâle düştü. Molla Ali (rah.), o risâleyi eline alıp baktığında içinde, Ehl-i Sünnet ve’l-Cemâat itikâdına muhalif kısımlar buldu. “Az önce aldığım çirkin koku işte bundan imiş, bunu hemen yakman gerek. Bundan sana hayır gelmez; bu, senin haneni harap eder.” dedi.

İmam, bu söze muhalefet edip o risâleyi yakmaya râzı olmadı. O esnada imamın köyü tarafından yangın eseri görüldü. İmam, dikkatli bakınca kendi evinin yandığını anlayıp, o risâleyi yakmaya razı olmadığına çok pişman oldu. (Taşköprüzâde, eş-Şakâiku’n-Nu’mâniyye)

 

ÇOCUKLARIN GÜVENLİĞİ İÇİN TEDBİRLER

             

Evlerde mobilyalar, devrilmeyecek şekilde dengeli ve sabitlenmiş olmalıdır.

              Masa, sehpa gibi sivri kenarları olan mobilyalar için, koruyucu kenar bantları kullanılmalıdır.

              Perde ipleri ve askılar, çocukların ulaşamayacakları yükseklikte olmalıdır.

              Televizyon, bilgisayar gibi cihazların elektrik kabloları için kablo koruyucu kullanılmalıdır.

              Çocukların, pencereleri ve balkon kapısını açmalarına mâni olmak için emniyet kilidi kullanılmalıdır.

Hicrî:     26 Cemaziyelahir  1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder