قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اَللهُ أَشَدُّ فَرَحًا بِتَوْبَةِ أَحَدِكُمْ مِنْ أَحَدِكُمْ بِضَالَّتِهِ إِذَا وَجَدَهَا. (م)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : الله تعالى نيك سزدن برينزين توبه أتمسنه اولان رضاسى ، برينزين غيب أتديكى بر شئ بولديغى زمانكى سونجندن ألبتده دها فضله در . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: Allâhü Teâlâ’nın, sizden birinizin tevbe etmesine olan rızası, birinizin kaybettiği bir şeyi bulduğu zamanki sevincinden elbette daha fazladır.”
(Sahîh-i Müslim)
Hicrî: 29 Cemaziyelahir 1444 Fazilet Takvim
RECEB-İ ŞERÎF’İN BAZI İSİMLERİ
Receb-i şerîf ayının birçok ismi vardır ki en meşhuru “Receb”dir; tazim ve hürmet manasına gelir. Receb kelimesi üç harften müteşekkildir. “Ra” harfi rahmetten gelir. “Cim” harfi cûd, yani cömertlikten; “Be” harfi ise birr, yani iyilikten gelir. Bu ayda Cenâb-ı Hakk’ın kullarına üç ihsanı daha fazla tecelli eder; herkese şâmil olan rahmeti, aslâ azalmayan cömertliği ve hiçbir zahmeti bulunmayan iyiliği.
Bir hadîs-i şerîfte, “Receb ayında, Şâban ayı için hazırlanacak nice hayırlar vardır.” buyurulduğu üzere Receb, hazırlık manasına da gelir. Zikrullâhı çok tekrar etmek, manasına da gelir.
Receb-i şerîf ayına, haram aylardan olup birbiri ardınca gelen Muharrem, Zilkade, Zilhicce aylarından ayrı olarak tek başına geldiğinden, “Recebü’l-Ferd” dahi denilir.
Bu ayda, Hazret-i Allâh’ın hiçbir kavme gazap ve azâp ettiği işitilmediğinden, “Esam” dahi denilmiştir. Rivâyet olunduğuna göre Receb-i şerîf ayı, son gecesinde semâya yükseltilir. Cenâb-ı Hak, ona, “Kullarım, sana gerekli hürmeti gösterdiler mi?” diye suâl buyurur. Receb ayı sükût eder. Suâl üç defa tekrarlanınca, “Yâ Rabbi! Sen, kullarına, başkalarının ayıplarını örtmeyi emrettin. Bu sebeple ben de kullarının ancak tâatlerini işittim, masiyetlerini işitmedim.” cevabını verir.
Hazret-i Allah, bu ayda rahmetini bol bol ihsan eder. Tevbekârların, günahları sebebiyle maruz kaldıkları belâları kaldırır. Bu ayda tutulan oruç, kusur ve günahlara keffâret olur. İnsan, sebeplere tevessül ederek bir iş için hazırlıklarını ne kadar iyi yaparsa o nispette arzusuna nâil olur. Bu sebeple her vakit hayırlı ameller işlemeye gayret etmelidir. Bilhâssa Receb-i şerîf, Şâbân-ı şerîf, Ramazân-ı şerîf gibi faziletli vakitlerin gecelerini teheccüd ve istiğfârla, gündüzlerini oruç ile ihyâ etmeli, sadakalar vermeli ve böyle faziletli vakitlerin hayrını gözetmelidir.
Hicrî: 29 Cemaziyelahir 1444 Fazilet Takvim
SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder