11 Ocak 2023 Çarşamba

İBADETLERİ KORKU VE ÜMİT ARASINDA EDÂ ETMELİDİR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اَلْبَيْتُ الَّذِي يُقْرَأُ فِيهِ الْقُرْآنُ يَتَرَائَى لِأَهْلِ السَّمَاءِ كَمَا تَتَرَائَى النُّجُومُ لِأَهْلِ الْأَرْضِ. (هب)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  يلدزلر ، يريوزنده كيلره نصل بارلق كورونويورسه ، قرآن كريم اوقونان أو ده سما أهلنه ( ملكلره ) أؤيله بارلق كورونور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Yıldızlar, yeryüzündekilere nasıl parlak görünüyorsa, Kur’ân-ı Kerîm okunan ev de sema ehline (meleklere) öyle parlak görünür.”

(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Hicrî:  19   Cemaziyelahir    1444 Fazilet Takvim

 

İBADETLERİ KORKU VE ÜMİT ARASINDA EDÂ ETMELİDİR

 

İbadetler, havf (korku) ve recâ (ümit) arasında edâ edilmelidir. Mümin için korku ve ümit, kuşun iki kanadı gibidir, onlarla maksada ulaşır. Eğer birisi olmasa bir kanadı eksik olan kuş gibi, uçamayıp helâk olur.

Nitekim akâid kitaplarında, “Cenâb-ı Hakk’ın azâbından emîn olup korkuyu bırakmak küfürdür. Yine O’nun lütfundan ümidi kesmek dahi küfürdür.” diye yazmaktadır. Zira ikisi de Cenâb-ı Hakk’ı bilmeyip cahil olmaktır.

 

SÜREYYA YILDIZI

 

Takımyıldızı, gökte birbirine göre mevkileri her vakit aynı kalan, değişmeyen ve belirli cisimlere benzetilerek isimlendirilen yıldızlar topluluğuna denir. Gökyüzünde keşfedilen 88 takımyıldızı vardır. Bu takımyıldızlarından biri de Süreyya Takımyıldızı’dır.

Fahreddîn-i Râzî Hazretleri, Necm Sûresi’nin birinci âyet-i kerîmesini tefsir ederken Süreyya Takımyıldızı hakkında şöyle buyurmuştur:

en-Necm” kelimesiyle Süreyya (Ülker) Yıldızı kastedilmiştir. Çünkü yıldızlar arasında en parlak olanıdır. Süreyya Yıldızı’nın semâda diğer yıldızlardan ayırt edilen bir alâmeti vardır ki, bu alâmet, üzüm salkımı şeklinde altı veya yedi adet küme hâlinde parlak yıldız olarak, herkes tarafından görünmesidir.

Bazı âlimlere göre bu “necm”den maksat, Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’dir ki o, apaçık âyetler,  mucize ve alametlerle diğer bütün insanlardan ayrılmıştır. İşte bu benzerlikten dolayı Cenâb-ı Hak, “necm”e yemin etmiştir.

Bir de Süreyya Yıldızı, sabahleyin doğuda gözüktüğünde, meyvelerin olgunlaşma zamanı gelir. Sonbaharın sonlarına doğru, yatsı zamanı gözüktüğünde, hastalıklar azalır. Aynı bu şekilde Peygamber Efendimiz (s.a.v.) zuhur edince kalbî hastalıklar, şekler (şüpheler) azalmış, hikmetler ve marifet meyveleri olgunlaşmıştır.

Hicrî:     19 Cemaziyelahir  1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder