9 Ocak 2023 Pazartesi

DUANIN MAKBUL OLMASININ BİR ŞARTI: HELÂL YEMEK


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : طَلَبُ الْعِلْمِ فَرِيضَةٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ. (هـ)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  علم ( حالنى ) أؤكرنمك ( أركك قدين ) هر مسلمان أؤزرينه فرضدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  İlm(-i hâlini) öğrenmek (erkek kadın) her Müslüman üzerine farzdır.”

(Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:  17   Cemaziyelahir    1444 Fazilet Takvim

 

DUANIN MAKBUL OLMASININ BİR ŞARTI: HELÂL YEMEK

 

Muhakkak ki insanlar, bütün ihtiyaçlarını Cenâb-ı Hak’tan istemek mecburiyetindedirler. O hâlde, akıllı olan kimse evvela duasının makbul olması için lâzım gelen şartları yerine getirir, sonra Allâhü Teâlâ’dan ihtiyaçlarını talep eder. Duanın makbul olmasının en büyük ve en mühim şartı da verâ, yani; haramlardan ve şüpheli şeylerden sakınmak, yediği ve giydiği şeylerin helâlden olmasına dikkat etmektir. Nitekim Cenâb-ı Hak bir hadîs-i kudsîde, “Kullarımın bana en sevgili olanları, haram kıldıklarımdan en çok sakınanlarıdır.” buyurmuştur.

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) de şöyle buyurmuşlardır: “Bir adam ki hayırlı ve uzun bir yolculuğa çıkmış, saçları dağınık, perişan ve yüzü toz içindedir. Bu adam, ellerini semaya uzatır da ‘Yâ Rabbi! Yâ Rabbi!’ diyerek dua eder. Hâlbuki onun yediği haram, içtiği haram, elbisesi haramdır. Haram ile beslenip büyümüştür. Böyle kişinin duası nasıl kabul olunur?”

İbrahim bin Edhem Hazretleri dedi ki: “Her kim Allâhü Teâlâ’ya itaat ve ibadetlerinde gevşeklik ve tembellik hissederse bilsin ki bu, az veya çok haram şüphesi olan bir şey yediğindendir.”

 

VENÜS GEZEGENİ (SEYYARESİ)

 

Venüs, Güneş sisteminde Güneş’e en yakın ikinci gezegendir. Akşam karanlığında ve Güneş doğmadan önceki alaca karanlıkta, gökyüzünde görülebilir. Venüs’e; Zühre, Çoban veya Seher Yıldızı da denir.

Venüs’ü çevreleyen yaklaşık 20 kilometre kalınlığında ve büyük oranda sülfürik asitten meydana gelen kalın bulut tabakası, Güneş ışıklarının büyük kısmını aksettirir. Venüs, Güneş ışıklarının büyük kısmını aksettirdiği ve Dünya’ya en yakın gezegen olduğu için, Güneş’ten ve Ay’dan sonra, gökyüzündeki en parlak gök cismidir.

Venüs, kendi etrafında 243 günde, Güneş etrafında ise 225 günde dolanır. Bu da; Venüs gününün, Venüs yılından daha uzun olması demektir. Venüs, saat yönünde dönen tek gezegendir. Diğer gezegenler, kendi etraflarında saat yönünün aksine dönerler. Bu sebeple Venüs’te, diğer gezegenlere nispetle Güneş, batıdan doğup doğudan batmış gibi olur.

Hicrî:     17 Cemaziyelahir  1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder