13 Ocak 2023 Cuma

AİLE BAĞINI MUHAFAZA


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَبْغَضُ الْحَلَالِ إِلَى اللهِ الطَّلَاقُ. (هـ)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  حلال اولان شيلريك الله تعالى يه أك سومسز اولانى ، طلاق ( بوشانمق ) در . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Helâl olan şeylerin Allâhü Teâlâ’ya en sevimsiz olanı, talak (boşamak)’tır.”

(Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:  21   Cemaziyelahir    1444 Fazilet Takvim

 

AİLE BAĞINI MUHAFAZA

 

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem: “Evleniniz, boşanmayınız. Şüphe yok ki Allâhü Teâlâ, zevklerine (nefislerine) çokça düşkün erkekler ile zevklerine (nefislerine) fazla düşkün kadınları sevmez.” buyurmuşlardır. Müslümanlıkta, evlenmek bir sünnet-i seniyyedir, ictimâî hayatın en lüzumlu maddelerindendir. Müslümanların çoğalmasına vesiledir, ahlâkın temiz ve nezih olarak muhafazasına hizmet etmektedir. Binâenaleyh nikâh ile aile kurulması ve bu aile fertlerinin karşılıklı bir muhabbet ve samimiyet içinde hayatlarına devam etmesi istenilmektedir.

Talâk (boşamak) ise meşrû bir sebebe dayanmadıkça mübah değildir. Bununla evlilik bağı bozulur, aile hayatı dağılır, birçok zarar meydana gelir. Hâsılı hem koca, hem hanım aile hayatının kıymetini takdir etmelidirler. Evlilik haklarına riâyet ederek aile bağını yok edecek sebeplerden sakınmalıdırlar. Birbirlerine samimi bir sûrette bağlı bulunmalı, alelâde bahaneler ile boşanmaya tevessül etmekten kaçınmalıdırlar. Aksi takdirde manevî mesuliyetten kurtulamazlar.

Nitekim Hazret-i Ömer radıyallâhü anh zamanında, bir adam hanımına, “Allah için doğru söyle, beni seviyor musun?” diye sordu. Hanımı da “Madem Allah için doğru söylememi istiyorsun, o hâlde seni sevmiyorum (bu sebeple senden ayrılmak istiyorum)” diye cevap verdi.

Adam gidip vaziyeti Hz. Ömer’e anlattı. Hazret-i Ömer de adamın hanımını çağırtarak neden böyle söylediğini sordu. Kadın, “Yâ Emîra’l-Mü’minîn! Benden doğru söylememi istedi, ona yalan mı söyleseydim” dedi. Bunun üzerine Hazret-i Ömer (r.a.), ona şu veciz sözü söyledi:

“Evet, (bu husûsta) yalan söyleseydin (daha iyiydi). Zira bütün aile hayatı ve bağları, yalnız sevmek üzerine bina kılınmış değildir. Bilakis insanlar, İslâm ile ve aile bağıyla muâşeret içerisinde yaşarlar. (Sırf bu sebeple birbirinizden ayrılmayı istemeyin!)”

Hicrî:     21 Cemaziyelahir  1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder