16 Ocak 2023 Pazartesi

ADİY BİN HÂTEM RADIYALLÂHÜ ANH


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : شَابٌّ سَخِيٌّ حَسَنُ الْخُلُقِ أَحَبُّ إِلَى اللهِ تَعَالَى مِنْ شَيْخٍ بَخِيلٍ عَابِدٍ سَيِّئِ الْخُلُقِ. (فيض)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  جومرت و كوزل آخلقلى بر كنج ؛ جمرى ، عبادت أدن كوتى آخلقلى بر إختياردان ، الله تعالى يه دها سومليدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Cömert ve güzel ahlâklı bir genç; cimri, ibadet eden kötü ahlâklı bir ihtiyardan, Allâhü Teâlâ’ya daha sevimlidir.”

(Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Hicrî:  24   Cemaziyelahir    1444 Fazilet Takvim

 

ADİY BİN HÂTEM RADIYALLÂHÜ ANH

 

Ashâb-ı Kirâm’dan Adiy bin Hâtem (r.a.) Hazretlerinin soyu, cömertliği ile meşhur olan şair Hâtem-i Tâî’ye ulaşır.

Adiy bin Hâtem (r.a.), Hicret’in yedinci yılında kabilesi adına Medîne-i Münevvere’ye gelmiş ve kabilesinin topluca Müslüman olduklarını Resûl-i Ekrem sallallâhü aleyhi ve sellem’e arz etmişti. Huzur-ı Saâdet’e girdiğinde Peygamber Efendimiz, oturdukları bir minderi, asâlet ve necâbetinden dolayı, Adiy bin Hâtem Hazretlerine vermekle ikram etmiş ve mindere oturmasını istemiştir.

Ceddi gibi, Adiy bin Hâtem Hazretlerinin de cömertliği hakkında pek çok menkıbeler naklolunmuştur. Tercüme-i hâl müellifleri, Adiy bin Hâtem’i (r.a.) yazarken “Cevâd bin Cevâd” (Cömert oğlu Cömert) diye vasıflandırmışlardır.

Adiy bin Hâtem’in (r.a.) de, kabilesinin de İslâm dinine bağlılığı çok kuvvetli ve çok samimi idi. Resûlullah (s.a.v.)Efendimizin irtihâlinden sonra birçok Arap kabilesi dinden dönmüş; birçokları zekâtı vermekten yüz çevirmiş olduğu hâlde, Adiy bin Hâtem’in kabilesinden hiçbir ferdden böyle bir hareket görülmemiştir. Adiy bin Hâtem (r.a.), mallarının zekâtını hesap edip Halife Hz. Ebûbekir’e takdim etmiş, kavmi de kendisini takip etmişti.

Adiy bin Hâtem’in (r.a.), Ashâb-ı Kirâm’ın uzun ömürlü olan zâtlarından olup yüz yirmi sene yaşadığına dair rivâyetler mevcuttur.

Adiy bin Hâtem (r.a.), Resûl-i Ekrem (s.a.v.) Efendimizden altmış altı hadîs-i şerîf rivâyet etmiştir. Kendisinden, Hişâm bin Hâris, Hayseme bin Abdurrahmân, Şa‘bî, İbn-i Sîrîn Hazretleri gibi hadîs âlimleri, rivâyette bulunmuşlardır. Kendisinden rivâyet olunan Müttefekun aleyh (Buhârî ile Müslim’in ittifakla rivâyet ettikleri) bir hadîs-i şerîf şöyledir: “Yarım hurma(yı sadaka vermek) ile de olsa Cehennem’den korununuz. Eğer onu da bulamazsanız güzel söz ile korununuz.” (Radıyallâhü anh).

Hicrî:     24 Cemaziyelahir  1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder