27 Ocak 2023 Cuma

ŞEYH EDEBÂLÎ (RAHMETULLÂHİ ALEYH)

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِذَا وَقَعْتُمْ فِي الْاَمْرِ الْعَظِيمِ فَقُولُوا حَسْبُنَا اللهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ. (الجامع الصغير)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  بيوك بر صقنطى إيجنه دوشتوكونز زمان ’ حَسْبُنَا اللهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلْ ‘ دينز . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Büyük bir sıkıntı içine düştüğünüz zaman ‘Hasbünallâhü ve ni‘me’l-vekîl’ deyiniz.”

(Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Hicrî:  05  Receb    1444 Fazilet Takvim

 

ŞEYH EDEBÂLÎ (RAHMETULLÂHİ ALEYH)

 

Osmanlı âlimlerinin pîri mesâbesinde olan Şeyh Edebâlî rahmetullâhi aleyh, Karaman’da dünyaya geldi. İlk ilim tahsilini, memleketindeki meşhur âlimlerden yaptıktan sonra Şam’a gitti. Burada tefsir, hadîs ve fıkıh sair ilimleri tahsil ederek bu ilimlerin her birinde geniş malumata sahip oldu. Fıkıh ilminde ise pek yüksek bir mertebeye ulaşarak zamanının en fakîhlerinden oldu. İlim tahsilini ikmâl ettikten sonra Karaman’a döndü.

Şeyh Edebâlî Hazretleri, aynı zamanda duası müstecâb kimselerden olduğu için halk, kendisine pek ziyade hürmet gösterir ve duasını almaya gayret ederlerdi. Tasavvuf yolunda da yüksek makamlara ulaşmış olan Şeyh Edebâlî Hazretleri, Bilecik’te, masraflarını kendisi karşılayarak bir dergâh tesis etmişti. Dünya malına hiç ehemmiyet vermeyip insanları irşâd ile meşgul olur, fakir ve düşkünlere dâimâ yardımda bulunurdu.

Osmanlı sultanları, ilim ehline, ziyâdesiyle hürmet ve itibar ederlerdi. Sultan Osman Gazi de, Şeyh Edebâlî rahmetullâhi aleyh’e çok hürmet eder ve bazen onu ziyarete giderdi.

Rivayet olunur ki; Mübarek gecelerden birinde Osman Gazi, teberrüken Şeyh Edebâlî Hazretlerinin dergâhına ziyarete gitti. Osman Gazi, gece, uzun müddet ibadet ile meşgul olduktan sonra yorgunluktan uykuya daldı. Bu uykusunda bir rüya gördü ve gördüğü rüyayı Edebâlî Hazretlerine anlattı. Edebâlî Hazretleri rüyayı, Osman Gazi’nin, kendi kızı ile evleneceği ve nesillerinden dünyaya hükmedecek bir devletin meydana geleceği şeklinde tabir ederek, kızını Osman Gazi ile evlendirdi.

Şeyh Edebâlî Hazretleri, 726 (M. 1326) senesinde, 125 yaşında iken Bilecik’te vefat etti. Bilecik’teki dergâhının yanına defnedildi. Rahmetullâhi aleyh.

Hicrî:     05 Receb  1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder