28 Ocak 2023 Cumartesi

RECEB-İ ŞERÎF, TEVBE AYIDIR


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى : يَٓا اَيُّهَا الَّذِينَ اٰمَنُوا تُوبُٓوا اِلَى اللّٰهِ تَوْبَةً نَصُوحًا... الآية. (سورة التحريم، ۸)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) :  أى إيمان أدنلر ! اللهه نصوح ( كوناحه دونمك خطرينزه كلميه جك دره جه ده جدى ) بر توبه إيله توبه أديك  . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen):  “Ey iman edenler! Allâh’a nasûh (günaha dönmek hatırınıza gelmeyecek derecede ciddi) bir tevbe ile tevbe edin...”

(Tahrîm Sûresi, âyet 8)

Hicrî:  06  Receb    1444 Fazilet Takvim

 

RECEB-İ ŞERÎF, TEVBE AYIDIR

 

Tevbe, dinin çirkin gördüğü ve yasakladığı şeyleri terk etmek, övdüğü ve emrettiği şeylere yönelmektir. Samimi, hâlisâne, azimkârâne olan bir tevbeye, nasûh tevbe denilir. Nasûh; çok hâlis, çok temiz veya pek ziyade faydalı demektir. Tevbe-i nasûh; bir kulun, işlediği günahlardan -sırf Allâh’ın rızasına muhalif olduğu için- pişmanlık duyarak vazgeçmesi, bir daha yapmamaya azmetmesi ve nefsini buna alıştırıp günaha dönmemeye karar vermesidir.

Akıllı kişiye yakışan, günahlardan uzaklaşıp Rabb’ine yönelmektir, tâ ki Cenâb-ı Hakk’ın rızasına, âhirette kurtuluşa nâil olabilsin. İnsan, her vakit nefsini muhasebeye çekmelidir. Bilhâssa Receb-i şerîf, Şâbân-ı şerîf ve Ramazân-ı şerîf gibi mübarek ayları ganimet bilmeli, faydasız şeylerle vakti zâyi etmemelidir.

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurmuşlardır ki: “Receb-i şerîf, Allâhü Teâlâ’nın ayıdır. Şâbân-ı şerîf, benim ayım, Ramazân-ı şerîf de ümmetimin ayıdır.”

Hazret-i Allah, Receb ayının her gecesinde şöyle buyurur: “Ay, benim ayımdır, kul benim kulumdur, rahmet de benimdir. Her şeyi ihsan eden benim. Benden mağfiret dileyeni bağışlayıcıyım.”

Hadîs-i şerîflerde şöyle buyurulmuştur:

Namazı, vakti geçmeden önce kılmakta acele ediniz. (Bir günah işlediğinizde de) ölüm size yetişmeden tevbe edebilmek için acele ediniz.”

Receb ayında istiğfarı çoğaltın. Zira Hazret-i Allah, Receb ayının her ânında nice kimseleri Cehennem’den âzât eder. Hazret-i Allâh’ın Cennet’te, altından yarattığı birtakım köşkler vardır ki ona ancak Receb ayında oruç tutanlar girecektir.”

Receb-i şerîf, hayır ve bereket aylarının anahtarıdır. Amel defterini, günahlar ile karartan kimseye yakışan, bu mübarek ayda onu tevbe ile temizlemektir. Ömrünü gaflet ve tembellikle zâyi eden kimse, bu ayı ganimet bilerek, kalan ömrünü, hayırlı şekilde kullanmalıdır.

Hicrî:     06 Receb  1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder