22 Ocak 2023 Pazar

RECEB-İ ŞERÎF, ALLÂHÜ TEÂLÂ’NIN AYIDIR

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : صَوْمُ أَوَّلِ يَوْمٍ مِنْ رَجَبَ كَفَّارَةُ ثَلَاثِ سِنِينَ وَالثَّانِي كَفَّارَةُ سَنَتَيْنِ وَالثَّالِثُ كَفَّارَةُ سَنَةٍ ثُمَّ كُلُّ يَوْمٍ شَهْرًا. (الجامع الصغير)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  رجب آينيك برنجى كونى اوروج طوطمق ، اؤج سنه لك ، إيكنجى كونى اوروج طوطمق ، إيكى سنه لك ، اؤجنجى كونى اوروج طوطمق ، بر سنه لك ( كوناحلره ) كفارتدر ، صكره هربر كون اوروج طوطمق إيسه بر آيلق ( كوناحلره ) كفارتدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Receb ayının birinci günü oruç tutmak, üç senelik, ikinci günü oruç tutmak, iki senelik, üçüncü günü oruç tutmak, bir senelik (günahlara) keffârettir, sonra her bir gün oruç tutmak ise bir aylık (günahlara) keffârettir.”

(Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Hicrî:  30   Cemaziyelahir    1444 Fazilet Takvim

 

RECEB-İ ŞERÎF, ALLÂHÜ TEÂLÂ’NIN AYIDIR

Eşhüru hurum” (haram aylar)dan olan Receb-i şerîf ayı, Şehrullah yani Allâhü Teâlâ’nın ayıdır. Bu aya oruçlu girmeli ve bu ayda çokça ilticâ etmelidir. Receb ayının birinci günü oruç tutanlara 3 senelik, ikinci günü oruç tutanlara 2 senelik, üçüncü günü oruç tutanlara ise 1 senelik nâfile oruç sevabı verilir. Üçüncü günden sonraki her gün için birer ay, oruç sevabı verilir.

Bu ay, Cenâb-ı Hakk’a mahsus bir ay olduğu için Zât-ı İlâhî’yi bildiren İhlâs Sûresi’ni çokça okumak lâzımdır. Bilhâssa bu aya hürmet olarak, günde 11 defa İhlâs-ı şerîf okumalı, tevhîd, istiğfâr ve salevât-ı şerîfeyi ihmal etmemelidir.

Bu ayın ilk gecesi, bir tesbîh namazı kılınması tavsiye olunur. Ayrıca Receb-i şerîfin ilk on gününde kılınması tavsiye olunan on rekâtlık namaz da kılınabilir. Önümüzdeki günlerde bu namazların kılınış şekli anlatılacaktır.

Receb-i şerîf ayında her gün, -başında ve sonunda 7’şer Fâtiha-i şerîfe ile birlikte- 100 İhlâs-ı şerîf okumak da çok sevaptır. Bu ayda, mümkün olduğu kadar Hatm-i Enbiyâ yapılmalı ve oruç tutulmalıdır. Bu orucu 13, 14 ve 15’inci günlerinde tutanlar, eyyâm-ı biyzda oruç tutma sünnetini de yerine getirdiklerinden, nice hastalıklardan şifâ bulurlar. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Muhakkak Receb-i şerîf ayı, hayır ve bereket aylarının anahtarıdır. Receb-i şerîf ayı ziraatin ekileceği, Şâbân-ı şerîf ayı sulanacağı, Ramazân-ı şerîf ise ziraatin hasad edileceği aydır. Sene, ağaç gibidir. Receb-i şerîf ayı yaprak açma zamanı, Şâbân-ı şerîf ayı tomurcuk zamanı, Ramazân-ı şerîf meyve verme zamanıdır. Müminler de bu meyveleri toplarlar. Öyleyse bu ayların hakkına riâyet etmeli, ibadetlerle geçirmeli ve günahlardan sakınmalıdır.

 

RECEB AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1444 yılı Receb ayı ictimâı, 21 Ocak Türkiye saati ile 23.53’tedir. Ru’yet ise 22 Ocak Türkiye saati ile 10.20’dedir. Hilâl ilk olarak Güney Amerika Kıtası’nın batısından ve Avustralya Kıtası’nın doğusundan itibaren görülmeye başlayacaktır.

23 Ocak günü de Receb-i şerîfin 1. günüdür.

Hicrî:     30 Cemaziyelahir  1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder