قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ أَوَّلَ مَا يُسْأَلُ عَنْهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ يَعْنِي الْعَبْدَ مِنَ النَّعِيمِ أَنْ يُقَالَ لَهُ أَلَمْ نُصِحَّ لَكَ جِسْمَكَ وَنُرْوِيَكَ مِنَ الْمَاءِ الْبَارِدِ. (ت)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : محقق قلا قيامت كونى نعمتلردن صورولاجق إلك سؤآل ، اونه ’ بز سنين بده ننه صحت ورمدكمى و صوغوق صو إيله سنين صوصوزليغونى كيدرمدكمى ؟ دنلمسيدر . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: Muhakkak kula kıyamet günü nimetlerden sorulacak ilk sual, ona: ‘Biz senin bedenine sıhhat vermedik mi ve soğuk su ile senin susuzluğunu gidermedik mi? denilmesidir.”
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî: 08 Cemaziyelahir 1444 Fazilet Takvim
TEŞEBBÜH (BENZEMEK)
Teşebbüh, bir insanın diğerine sûret, kıyâfet, yaşayış tarzı, huy, vasıf ve sıfatında benzemesi yahut onu taklid ile benzemeye çalışmasıdır. Müminin, kâfirlerin âdet edindikleri husûslarda onlara benzemekten sakınması lâzımdır. Çünkü o fiil, ya küfre sebep olur yahut insanın imanını zayıflatır.
Allâhü Teâlâ, Nisâ Sûresi’nin 115. âyet-i kerîmesinde şöyle buyurmaktadır (meâlen): “Her kim de kendisine doğru yol apaçık meydana çıktıktan sonra peygambere muhâlefet eder ve müminlerin (itikâd ve amelde, Allâh’a, Resûlullâh’a ve ülü’l-emre itaat) yolundan başkasına giderse, biz, onu döndüğü o yolda bırakırız ve kendisine cehennemi boylatırız ki o, gidilecek ne fena bir yerdir.”
Allâhü Teâlâ, azîz kitabında birçok âyet-i celîlede bizler ibret alalım diye geçmiş ümmetlerin hâlini haber vermiş ve onların düştükleri küfür, zulüm, gurur gibi hâllere düşmekten ve onlara benzemekten bizi sakındırmıştır.
Resûlullah (s.a.v.), “Bizden başkalarına benzemeye yeltenen bizden değildir.” ve “Müşriklerin âdetlerine muhâlefet ediniz” buyurmuşlardır. Peygamberimiz (s.a.v.), müşriklere ve onların amellerine buğzetmeyi emretti ki onlarla ülfet etmeyelim, onlar da bizimle ülfet etmesinler. Çünkü insanın tabiatı, başkasından huy kapar.
Hadîs âlimlerinden Akîl es-Sülemî (rah.) dedi ki: “Allâhü Teâlâ, İsrâîloğullarına gönderdiği peygamberlerinden birisine şöyle vahyetti: Kavmine söyle, bana düşmanlık edenlerin (haram) yemeklerinden yemesinler, (haram) içeceklerinden içmesinler. Sûretlerini ve şekillerini onlara benzetmesinler, yoksa kavmin de bana düşmanlık edenlerden olur.”
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’e tâbi olan kimsenin, onun uzak durduklarından yüz çevirmesi lazımdır. Peygamberimizin uzak durduğu kavme, her hangi bir husûsta muvâfakat eden kimse, Peygamberimize de o miktarda muhalefet etmiş olur.
Hülbü’t-Tâî’den (r.a.) rivâyet olundu, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Sadrında (gönlünde), seni, Hıristiyanlara benzetecek hiçbir şeyin arzusu deprenmesin.”
Hicrî: 08 Cemaziyelahir 1444 Fazilet Takvim
SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder