16 Aralık 2022 Cuma

İBRAHİM EN-NEHAÎ RAHİMEHULLÂH’IN SÖZLERİNDEN

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : تَعَلَّمُوا الْعِلْمَ وَعَلِّمُوهُ النَّاسَ. (مي)

بيغمبر أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  علمى أؤكره نينز و اونى إنسانلره أؤكرتينز  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  İlmi öğreniniz ve onu insanlara öğretiniz.” (Sünen-i Dârimî)

Hicrî:  22   Cemaziyelevvel    1444 Fazilet Takvim

 

İBRAHİM EN-NEHAÎ RAHİMEHULLÂH’IN SÖZLERİNDEN

Melekler, gündüz Kur’ân-ı Kerîm okuyan kimseye akşama kadar; gece Kur’ân-ı Kerîm okuyan kimseye de sabaha kadar dua ederler.”

Biz (Ashâb-ı Kirâm’a yetişmiş olan Tâbiîn âlimleri), bir cenaze gördüğümüz zaman veya bir kimsenin vefat ettiğini işittiğimiz zaman onun üzüntüsü günlerce üzerimizde görülürdü. Çünkü biz, vefat eden o kimsenin büyük bir hâl karşısında olduğunu bilir, cennetlik mi yoksa cehennemlik mi olacağını düşünürdük. Siz ise cenazede bile dünyalık işlerinizi konuşmaktasınız.”

Kim, sırf Allâhü Teâlâ’nın rızâsını gözeterek bir ilmi öğrenmek isterse, Allâhü Teâlâ mutlaka ona, o ilimden kâfî miktarını öğrenmeyi nasip eder.”

Ebû Hamza el-A‘ver (rah.) şöyle anlattı: “Kûfe’de (Mutezile ve Mürcie gibi) bidat ehli kimselerin konuşmaları çoğalınca İbrahim en-Nehaî Hazretlerine geldim ve ‘Ey Ebû İmrân, Kûfe’de yayılan bidatleri görmüyor musunuz?’ dedim.” Bir âh çekti ve:

Bidat çıkaranlar yeni bir din çıkarmak istiyorlar. Bunların çıkardığı din, ne Allâhü Teâlâ’nın kitabı Kur’ân-ı Kerîm’de, ne de Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in sünnetinde var. Ortaya çıkardıkları bâtıl ve bozuk yola hak din, Ehl-i Sünnet yoluna ise bâtıl yol diyorlar. Muhakkak ki bunlar, Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in yolunu terk etmişlerdir. Onlar ile arkadaşlık etmeyiniz ve kendinizi onlardan koruyunuz.’ buyurdu.”

 

DİL, İNSANIN TERAZİSİDİR

 

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin nasihatlerinden:

İnsan, iki küçük şeyin esiridir; biri kalptir, biri dildir.

Dil, insanın terazisidir. Dil bir aslandır ki salıverilmesi ziyandır. Susmak, vakar elbisesidir. Konuşmadıkça, söylemedikçe söz senin emrindedir. Konuşunca, sen sözün emrine girersin.

Hicrî:     22 Cemaziyelevvel   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder