27 Aralık 2022 Salı

MÜSLÜMANLAR MUHASARA ALTINDA -1


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : لَيْسَ أَحَدٌ أَفْضَلَ عِنْدَ اللهِ مِنْ مُؤْمِنٍ يُعَمَّرُ فِي الْإِسْلَامِ لِتَسْبِيحِهِ وَتَكْبِيرِهِ وَتَهْلِيلِهِ. (فيض)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  مسلمان اولرق اوزون عمر سورمش مؤمندن – كترديكى تسبيح ، تهليل و تكبرلر ( ين جوقليغون ) دان دولاي – الله تعالى عندنده دها فضيلتلى كمسه يوقدر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Müslüman olarak uzun ömür sürmüş müminden -getirdiği tesbih, tehlil ve tekbirler(in çokluğun)dan dolayı- Allâhü Teâlâ indinde daha faziletli kimse yoktur.”

(Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Hicrî:  04   Cemaziyelahir    1444 Fazilet Takvim

 

MÜSLÜMANLAR MUHASARA ALTINDA -1

 

Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa sallallâhü aleyhi ve sellem’in peygamberliğinin yedinci senesinin başlarında Kureyş tâifesi gördüler ki, Müslümanlar günden güne çoğalıyor ve İslâm dini kuvvet buluyordu. Ebû Tâlib her ne kadar iman etmemişse de Peygamber Efendimizi (s.a.v.) evladı gibi himâye ediyor, Benî Hâşim’den diğer iman etmeyenler de onunla beraber olup, aşîret ve akrabalık gayretini gözetiyordu.

Kureyş tâifesi müşâvere edip karar verdiler. Gerek Müslüman ve gerek gayrimüslim bütün Hâşimoğulları ile görüşmekten vazgeçtiler. Bundan sonra Hâşimîlerle alışveriş etmemek, onlardan kız almamak ve onlara kız vermemek üzere aralarında ittifak ederek bir ahidnâme yazdılar, onu Kâbe’nin içine astılar ve onun aksine hareket etmemek üzere and içtiler.

Hâşimîler gerek Müslüman ve gerek müşrik hepsi Şa‘b-i Ebû Tâlib’de (yani kendi mahallelerinde) mahsur gibi kaldı. Diğer mahallelerde haneleri olan Müslümanlar da çıkıp oraya çekildiler.

Müslümanlar, mahallelerinde iki seneden fazla mahsur kaldı. Bir Müslüman pazara gitse müşrikler ona tahammül olunmaz derecede eziyet ederlerdi. Hac mevsiminde tüccardan biri, bir Hâşimoğlu ile alışveriş edecek olsa mâni olurlardı. Velhâsıl Müslümanlar, çarşı ve pazarda serbest gezemezlerdi. Ancak Hazret-i Hamza (r.a.) ve Hz. Ömer bin Hattâb (r.a.) gibi kuvvetli zâtlar, bu kuvvetleri sâyesinde Müslüman olduğunu ilan ederek istediği yerde gezip dolaşırdı. Hattâ Hazret-i Ömer bin Hattâb (r.a.) müşrikler ile pençe pençeye gelir, mücadele ederdi.

Ashâb-ı Kirâm’ın en büyüklerinden olan Ebûbekr-i Sıddîk (r.a.) Hazretleri, Kureyş tâifesi içinde pek ziyâde hatırı sayılır bir zât olduğu hâlde o da kavminden sıkıntı görürdü. Lâkin aslâ müşriklerin sözlerine bakmayıp âşikâre namaz kılar ve önceki gibi insanları gizlice İslâm’a davete çalışırdı. (Devamı var)

Hicrî:     04 Cemaziyelahir  1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder