6 Aralık 2022 Salı

DOĞRULUK HER YERDE LÂZIMDIR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : عَلَيْكُمْ بِالصِّدْقِ فَإِنَّ الصِّدْقَ يَهْدِي إِلَى الْبِرِّ وَإِنَّ الْبِرَّ يَهْدِي إِلَى الْجَنَّةِ. (م)

بيغمبر أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  دائما دوغرى اولونوز ! جونكى دوغرولق إيليكه كوتورور ، محقق إيلك ده جنته كوتورور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Daima doğru olunuz! Çünkü doğruluk iyiliğe götürür, muhakkak iyilik de cennete götürür.”

(Sahîh-i Müslim)

Hicrî:  12   Cemaziyelevvel    1444 Fazilet Takvim

 

DOĞRULUK HER YERDE LÂZIMDIR

 

İmâm-ı Âzam (rah.), hakkı, adaleti ve doğru yolu göstermekte ne derece tereddütsüz idiyse o nispette

emre itaatkârdı. Zamanın idarecisi bir müddet kendisini fetvâ vermekten men etmişti. Bu sırada büyük bir fakîh ve âlim olan oğlu Hammâd (rah.), bir gün evlerinde babasına bazı dînî meseleler sormuş, fakat İmâm-ı Âzam (rah.), oğluna cevap vermemişti.

Bunun üzerine oğlu, “Babacığım, burada bizi gören ve söylediklerimizi işiten kimse yok. Cevap verseniz ne olacak?” dedi. İmâm-ı Âzam (rah.) şöyle cevap vermişti: “Oğlum, bir gün Sultan, ‘Yasaklı bulunduğun esnada hiç fetva verdin mi?’ diye bana sorsa, o zaman ben nasıl, ‘Vermedim’ diyebilirim?”

 

TEMR-İ HİNDÎ (DEMİRHİNDİ) BİTKİSİ

 

Temr, Arapça’da hurma demektir. Temr-i Hindî ise “Hint hurması” demektir. Halk ağzında demirhindi hâlini almıştır. Yayık dallı, boyu 20-25 metreye ulaşan sıcak iklim ağacıdır. Çiçek açtığı zaman çok güzel bir görünüşü olduğundan yol kenarlarına, park ve bahçelere dikilir.

Demirhindi’nin kökü de dalları da türlü ilaçların yapımında eski devirlerden beri kullanılır. Meyvesi, keçiboynuzuna benzer. Öğütülerek baharat hâline getirilir ve çeşitli yemeklere serpilir. Şerbeti de çok faydalıdır. Mide ağrılarına iyi gelir. Mide ekşimesini giderir. Soğuk algınlığına ve gribe karşı vücuda mukavemet kazandırır. Bağırsakları temizler. Adale (kas) ağrılarına faydalıdır.

Demirhindi Şerbeti şöyle yapılır:

Malzemesi: 150 gr (1 kâse) demirhindi, 3 lt (15 su bardağı) su, 120 gr toz şeker (1 su bardağı 180 gr alır)

Yapılışı: Demirhindi suyu konulup 30 dk. kaynatıldıktan sonra akşamdan sabaha kadar bu suyun içinde bekletilir. Sabah şeker ilave edilip kısık ateşte 10 dk. daha kaynatılır. İstenirse çubuk tarçın, kuru karanfil ve havlıcan eklenebilir. Soğuduktan sonra süzülür ve ikram edilir. Mayhoş tadıyla ağızda hoş bir lezzet bırakır. Şerbeti şeker yerine bal ile tatlandırmak isterseniz ılıdıktan sonra 60 gr bal karıştırabilirsiniz.

Hicrî:     12 Cemaziyelevvel   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder