قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ دَعَا إِلَى ضَلَالَةٍ كَانَ عَلَيْهِ مِنَ الْإِثْمِ مِثْلُ آثَامِ مَنْ تَبِعَهُ لَا يَنْقُصُ ذٰلِكَ مِنْ آثَامِهِمْ شَيْئًا. (م)
بيغمبريمز أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : بر كمسه ( إنسانلرى ) ضلالته جاغريرسه كندسينه تابى اولانلرين كوناحلرى قدار اونه كوناح اولور . بو ، تابى اولانلرين كوناحلرندان ده هيجبر شى أكسلتمز . "
İbn-i Ömer radıyallâhü anhümâ’dan rivâyet olundu, o buyurdu ki: Bir kimse (insanları) dalâlete çağırırsa kendisine tâbi olanların günahları kadar ona günah olur. Bu, tâbi olanların günahlarından da hiçbir şey eksiltmez.”
(Sahîh-i Müslim)
Hicrî: 01 Cemaziyelahir 1444 Fazilet Takvim
MERCİMEK
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurmuşlardır ki: “Size mercimeği (yemenizi) tavsiye ederim. Çünkü o, pek bereketli ve mübarektir. Ve muhakkak o, kalbi yumuşatır, gözyaşını çoğaltır. Şüphesiz sonuncusu İsa aleyhisselâm olmak üzere yetmiş peygamber, onun bolluk ve bereketi için dua etmiştir.”
Meşhur âlimlerden Halîmî (rah.), “Mercimek, sâlih kimselerin yiyeceğidir. Onun hiçbir fazileti olmasa bile İbrahim aleyhisselâm’ın şehirde verdiği her ziyafette mutlaka mercimeğin bulunması, ona fazilet olarak yeter. Mercimek, bedeni hafifletir, beden de ibadet için hafifler. Ayrıca et gibi, şehevî arzuların artmasına sebep de olmaz.” demiştir.
Halîfe Ömer bin Abdülaziz (rah.), bir gün ekmek ile zeytinyağı, bir gün ekmekle et, bir gün de ekmekle mercimek yerdi.
Lifli ve bol proteinli bir gıda olan mercimeğin protein değeri, buğdayın protein değerinin hemen hemen iki katıdır. Ayrıca, mercimeğin proteinleri daha çabuk hazmolunmaktadır.
Mercimeğin, başta B vitamini ve demir olmak üzere mineral bakımından da zengin olduğu bildirilmektedir.
Mercimekte iki zıt husûsiyet bir arada bulunur: Kabuğu sıcak ve kuru olup mideye faydalıdır, karnı yumuşatır ve boşaltır. İç kısmı ise soğuk ve kuru olup kabız edicidir. Bu sebeple mercimek, kabuğuyla pişirildiği zaman, bağırsakları hareketlendirir ve boşaltır. Kabuklarından ayrılmış mercimek ise kabız yapıcıdır. Fakat haşlanılan suyu dökülür ve başka bir su ile yemek yapılırsa kabız yapıcı husûsiyeti gider.
Dövülerek zeytinyağı ile karıştırılır ve cilde sürülürse kan akışını hızlandırır, tetanos ağrılarına, soğuktan tutulan uzuvlara, his ve hareketi bozulmuş olan uzuvlara faydalıdır. Humma nöbetinden önce vücut bu terkiple ovalanırsa hummâyı önler. Müzmin hâle gelmiş uyuşmalara mâni olur.
Bu faydaları ile birlikte sürekli mercimek yemek, göze zarar verir, gözleri karartır. Ayrıca mercimek, kanı koyulaştırdığı için idrarı hapseder. Mercimekle beraber veya hemen sonra tatlı yenilmesi de karaciğerde tıkanıklıklara sebep olur.
Hicrî: 01 Cemaziyelahir 1444 Fazilet Takvim
SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder