5 Aralık 2022 Pazartesi

DÂRÜ’L-HADÎS


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ بَلَغَهُ عَنِّي حَدِيثٌ فَكَذَّبَ بِهِ فَقَدْ كَذَّبَ ثَلَاثَةً: اَللهَ وَرَسُولَهُ وَالَّذِي حَدَّثَ بِهِ. (طس)

بيغمبر أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  كندسينه بندن بر حديث اولاشب ده اونى يالانلايان كمسه شو أؤج شئ يالانلامش اولور : الله تعالى ي بيغمبرينى و او سوزى نقلدنى . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Kendisine benden bir hadîs ulaşıp da onu yalanlayan kimse şu üç şeyi yalanlamış olur: Allâhü Teâlâ’yı, peygamberini ve o sözü nakledeni.” (Taberânî, el-Mu‘cemü’l-Evsat)

Hicrî:  11   Cemaziyelevvel    1444 Fazilet Takvim

 

DÂRÜ’L-HADÎS

 

Dârü’l-hadîs, hadîs ilminin öğretildiği medreselere verilen addır. İlk dârü’l-hadîs, Selçuklu atabeyi Nûreddin Mahmud Zengî (rah.) tarafından Şam’da açılmıştır. Camilerde yapılan hadîs tahsili, artık medreselerde yapılmaya başlanmıştır.

Dârü’l-hadîs medreselerinde Kur’ân-ı Kerîm’e ait ilimlerin de okutulmaya başlanmasıyla, bu medreselere “Dârü’l-Kur’ân ve’l-Hadîs” ismi verilmiştir.

Anadolu’da ilk dârü’l-hadîs, İlhanlı veziri Şemseddin Cüveynî tarafından Sivas’ta yaptırılmıştır. Bugün daha çok Çifte Minareli Medrese olarak bilinmektedir.

Osmanlı Devleti’nde ilk dârü’l-hadîs Bursa’da, ikincisi ise Sultan İkinci Murad Han tarafından Edirne Üç Şerefeli Câmi Külliyesi içinde yaptırılmıştır. İstanbul’da ilk dârü’l-hadîs, Kânûnî Sultan Süleyman Han zamanında yaptırılmıştır. Sonraki devirlerde gittikçe artan dârü’l-hadîslerin sayısı 17. asırda 135’e kadar çıkmıştır.

Dârü’l-hadîs müderrisleri, diğer müderrislerden daha kıdemli addolunurdu. “Kibâr-ı Müderrisîn” (müderrislerin en büyükleri) olarak isimlendirilen bu müderrisler, merâsimlerde diğerlerine riyâset ederlerdi.

 

MUTFAĞIMIZ:….Sarımsaklı Un Çorbası

 

Malzemeler: 1 su bardağı un, 1 kaşık tereyağı, 2 kaşık zeytinyağı, 2 diş sarımsak, 6-7 su bardağı sıcak su (varsa evde hazırlanmış et suyu veya tavuk suyu da kullanılabilir), çeyrek demet maydanoz, 1 çay kaşığı karabiber, tuz.

Hazırlanışı: Tereyağı ve zeytinyağı konulan tencereye un eklenip kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavurulur. Rendelenmiş sarımsak ilave edilip biraz daha kavurulur. Su eklenir ve orta ateşte, kaynayana kadar devamlı karıştırılır. Kaynamaya başlayınca altı kısılır, karabiber ve tuz serpilir. Tencerenin kapağı kapatılır, arada karıştırılarak 10 dakika pişirilir. Altı kapatıldıktan ve ince kıyılmış maydanoz ilave edilip bir kez karıştırdıktan sonra 5 dakika dinlenmeye bırakılır. Arzu edilirse üzerine, kırmızı toz biberli eritilmiş tereyağı dökülerek ikram edilir. Afiyet olsun.

Hicrî:     11 Cemaziyelevvel   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder