17 Aralık 2022 Cumartesi

BULUT, YILDIRIM VE ŞİMŞEKTEKİ HİKMETLER


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : تَكْثُرُ الصَّوَاعِقُ عِنْدَ اقْتِرَابِ السَّاعَةِ. (حم)

بيغمبر أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  قيامت يقلاشتيغى زمان ، يلدرملر جوغالر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Kıyamet yaklaştığı zaman, yıldırımlar çoğalır.”

(Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

Hicrî:  23   Cemaziyelevvel    1444 Fazilet Takvim

 

BULUT, YILDIRIM VE ŞİMŞEKTEKİ HİKMETLER

 

Allâhü Teâlâ buyuruyor ki -meâlen-: O, (Hâlık-ı Azîm)’dir ki; size korku ve ümit için şimşeği gösterir ve (yağmur) yüklü bulutları yaratır. Ve gök gürlemesi, O’na hamd ile tesbîh eder, melekler de O’nun korkusundan tesbîhte bulunurlar. Ve yıldırımları gönderir, onları dilediğine hemen isabet ettirir.” (Ra‘d Sûresi, âyet 12 ve 13)

Yeryüzünden buharın havaya çıkması, soğuk havayla karşılaşmasıyla bir araya toplanarak bulut hâline gelmesi ve soğuk tabaka sebebiyle su hâline gelip yeryüzüne kalburdan elenir gibi rahmet tanelerinin inmesi, buluttan yağmurun bazen yağıp, bazen bir damla bile düşmemesi, bazı yağmur tanelerinin iri ve seyrek, diğer vakitte gayet ince ve sık olması, bazen de kar ve dolu yağması, dilediğini yapmaya kâdir olan Allâhü Teâlâ’nın kudretine bir delildir.

Gök gürlemesi ise Allâhü Teâlâ’nın kudretine delâlet ettiğinden, bu sesi işiten melekler, Rablerini bütün noksanlıklardan tenzîh eder ve Allâh’ın kudret ve azameti karşısında tesbîhte bulunurlar (Sübhânallâh, derler.) Çünkü onlar, Allâhü Teâlâ’nın azametinden her zaman korkarlar.

Şimşek; Allâhü Teâlâ’nın kudretine delâlet eden acayibâttandır. Zira rutubetli buharlardan bir araya gelen yaş ve soğuk buluttan, gayet sıcak bir ateş çıkması, iki zıddın bir arada bulunmasını icap eder. Bu ise imkânı pek mümkün olmadığından bunu yaratanın kudretinin yüceliğine delâlet eder. Çünkü su içinden, zıddı olan ateşi yaratmak elbette tam bir kudrete sahip olmaya bağlıdır. Suyun, kuvvetli ateşleri bile söndürme husûsiyeti var iken suyla dolu buluttan, ateşi yaratan Allâhü Teâlâ’nın şanı pek yücedir.

Yıldırım, bulut arasından çıkan bir ateş parçasıdır ki düştüğü yeri yakar. Hattâ denize düştüğünde denizdeki balıkları bile yaktığı görülmüştür.

İşte Cenâb-ı Hak, kullarını tesbîhe ve tevhîde davet için halk ettiği azaplarına birer numune olarak şimşek ve yıldırımları, yeryüzüne ara ara indirir ki günahkârlar uyansın ve O’nun azametini ve kudretini görsünler. Bu sebeple şimşek çaktığı zaman, melekler gibi tesbih getirmelidir.

Hicrî:     23 Cemaziyelevvel   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder