1 Haziran 2022 Çarşamba

MAL VE BEDEN İLE İBADET: HAC


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اَلْحَجَّةُ الْمَبْرُورَةُ لَيْسَ لَهَا جَزَاءٌ إِلَّا الْجَنَّةُ وَالْعُمْرَةُ إِلَى الْعُمْرَةِ كَفَّارَةٌ لِمَا بَيْنَهُمَا. (ن)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر:  ’’ مقبول اولان حجين مكافاتى آنجق جنتدر . أؤمره ده ( تكرار أؤمره يابنجايا قدار ) إيكيسى آراسنده إشلنن ( كوجوك ) كوناحلر إيجن كفارتدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurdular: “Makbul olan haccın mükâfatı ancak cennettir. Umre de (tekrar umre yapıncaya kadar) ikisi arasında işlenen (küçük) günahlar için keffârettir.”

(Sünen-i Nesâî)

Hicrî:  02  Zilkâde   1443 Fazilet Takvim

 

MAL VE BEDEN İLE İBADET: HAC

 

Hac ibadeti, İslâm’ın beş esasından biridir. Hem mâlî, hem de bedenî bir ibadettir. Hicret’in dokuzuncu senesinde farz kılınmış ve Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, o sene Hazret-i Ebûbekir’i (r.a.) hac emîri tayin etmişlerdir. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) de hac farîzasını ertesi sene îfâ buyurmuşlardır.

Şartları kendinde bulunan kişiye ömründe bir kere haccetmek, farz-ı ayındır. Bu kişi mâlî imkânı müsait olduğu hâlde, ömrünün sonuna kadar sıhhati müsait olmazsa vekil gönderir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular: “İslâm, beş esas üzerine kurulmuştur. Bunlar; Kelime-i şehâdet (Allâhü Teâlâ’dan başka ilah olmadığına ve Muhammed Mustafâ’nın (s.a.v.), Allâh’ın kulu ve resûlü olduğuna şehâdet etmek), namaz kılmak, zekât vermek, Ramazan orucunu tutmak ve Kâbe-i Muazzama’yı haccetmektir.”

Haccın bazı hikmet ve faydaları:

              Allâhü Teâlâ’ya karşı kendini hakîr göstermek, insanlara karşı mütevazı olmak.

              Mal nimetinin ve beden sağlığının şükrünü edâ etmek.

              Kâbe-i Muazzama’nın, insanların ruhlarına inşirâh (genişlik) vermesi.

              Nefsi tezkiye ve terbiye etmek.

              Dinleri bir, renkleri ve dilleri ayrı olan Müslümanların kaynaşmaları.

              Hacer-i Es‘ad’ı selamladıkça ahid ve mîsâkı hatırlamak ve imanı tazelemek.

              İslâm’ın doğup yayıldığı yerleri görüp, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) ve Ashâb’ının İslâm için bin bir güçlük ve meşakkat içinde verdiği mücadeleyi hatırlamak.

              Bembeyaz ihrâma bürünerek, beyaz kefene sarılıp âhiret yolculuğuna çıkmanın, kabirden kalkıp mahşere gitmenin bir temsilini yaşamak.

              Hac, Müslümanlarda ömür boyu yâd edilecek güzel hatıralar bırakır.

 (Hac ve Umre Rehberi, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:  02  Zilkâde   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder