28 Haziran 2022 Salı

DUANIN ÂDÂBI

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ صَامَ أَيَّامَ الْعَشْرِ كُتِبَ لَهُ بِكُلِّ يَوْمٍ سَنَةٌ غَيْرَ يَوْمِ عَرَفَةَ فَإِنَّهُ مَنْ صَامَ يَوْمَ عَرَفَةَ كُتِبَ لَهُ صَوْمُ سَنَتَيْنِ. (كنز)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر:  ’’ كيم ( ذى الحجه نين إلك ) اون كونى اوروج طوطارسه او كمسه إيجن هر بر كونه بر سنه لك ( نافله ) اوروج ثوابى يازلر . عرفه كونى مستثنى . زيرا عرفه كونى اوروج طوطان كمسه إيجن إيكى سنه لك ( نافله ) اوروج ثوابى يازلر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Kim (Zilhicce’nin ilk) on günü oruç tutarsa o kimse için her bir güne bir senelik (nâfile) oruç sevabı yazılır. Arefe günü müstesnâ. Zira Arefe günü oruç tutan kimse için iki senelik (nâfile) oruç sevabı yazılır.”

(Kenzü’l-Ummâl)

Hicrî:  29   Zilkâde   1443 Fazilet Takvim

 

DUANIN ÂDÂBI

 

Allâhü Teâlâ’ya dua edileceği zaman mümkünse abdestli olmalıdır.

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, Allâhü Teâlâ’ya dua etmeden veya insanlardan bir ihtiyacını istemeden önce güzelce abdest alınıp öyle istenmesini tavsiye etmiştir.

Molla Fenârî Hazretleri, Fâtiha Tefsîri’nde şöyle zikretmiştir: Dua esnasında talepte bulunurken teveccühün doğru olması (yani kime dua ettiğini bilmek) duanın müstecâb olmasındaki en büyük şartlardandır.

Dua ederken kıbleye dönerek dizleri üzerine oturmalı, ellerini, göğüs hizasına kaldırıp birbirine bitiştirmeli, yüzüne doğru meyilli olarak ve avuç içlerini yummadan açık tutmalı; boynunu bükerek, edep ve huşû içinde, gözlerini semaya kaldırmadan dua etmelidir.

Duadan sonra eller ile yüzü ve vücudu sıvazlamalıdır. Bunun hikmeti, yapılan ibadet ve duadaki bereketin kendisine dönmesi, bu bereketin zâhirine olduğu gibi bâtınına da sirâyet etmesi ve üzerindeki belâ ve musîbetlerin def olup, manevî ihsanlara kavuşması içindir.

 

ZİLHİCCE AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1443 yılı Zilhicce ayı ictimâı, 29 Haziran Çarşamba günü, Türkiye saati ile 5.53’dedir.

Ru’yet ise 29 Haziran Çarşamba, Türkiye saati ile 21.02’dedir.

Hilâl’in görüldüğü yerler: Almanya, İtalya, Fransa, İspanya, Portekiz, Avusturya, Cezayir, Tunus,  Senegal, Gine, Gambiya, Moritanya, Brezilya, Bolivya, Peru, Ekvador, Kolombiya, Panama, Kosta Rika, Meksika, ABD, Kanada, Büyük Okyanus, Yeni Zelanda.

Hilâl; Türkiye ve Arap Yarımadası’ndan görülemeyecektir.

Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 30 Haziran Perşembe günü de Zilhicce ayının 1. günüdür.

Hicrî:  29   Zilkâde   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder