9 Haziran 2022 Perşembe

HAZRET-İ EBÛBEKR-İ SIDDÎK (R.A.)


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَا عَرَضْتُ الْإِسْلَامَ عَلَى أَحَدٍ إِلَّا كَانَتْ لَهُ نَظْرَةٌ إِلَّا أَبَا بَكْرٍ فَإِنَّهُ لَمْ يَتَلَعْثَمْ. (جامع الاحاديث)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر:  ’’ بن ، هر كيمى إسلامه دعوت أتديسم مطلقه دوروب دوشونمشتر . أبا بكر مستثنى ، جونكى او ، هيج تردت أتمه دن همن تصديك أتدى . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurdular: “Ben, her kimi İslâm’a davet ettiysem mutlaka durup düşünmüştür. Ebûbekir müstesna, çünkü o, hiç tereddüt etmeden hemen tasdik etti.”

(Süyûtî, Câmiu’l-Ehâdîs)

Hicrî:  10  Zilkâde   1443 Fazilet Takvim

 

HAZRET-İ EBÛBEKR-İ SIDDÎK (R.A.)

 

Peygamber Efendimizin (s.a.v.) ilk halifesi, Silsile-i Sâdât’ın birinci halkası olan Hz. Ebûbekir (r.a.), Ashâb-ı Kirâm’ın en faziletlisidir. Peygamber Efendimizden (s.a.v.) iki sene sonra doğmuştur. Babası Ebû Kuhâfe (r.a.), annesi Selmâ bint-i Sahr’dır (r. anhâ).

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, insanları İslâm’a davet ettiği zaman Hz. Ebûbekir, hiç düşünmeden ve tereddüt etmeden Müslüman olmuştur. Müslüman olduğunda otuz sekiz yaşında idi.

Hiçbir delil aramadan Müslüman olduğu ve Mîraç mucizesini tereddüt etmeden tasdik ettiği için Sıddîk-ı Ekber lakabını aldı.

Hz. Ali kerremallâhü veche şöyle buyururdu: “Allâhü Teâlâ, peygamberi Muhammed Mustafa sallallâhü aleyhi ve sellem ile Cebrâîl’in lisanıyla Hz. Ebûbekir’i ‘Sıddîk’ diye isimlendirmiştir.”

Hz. Ebûbekir’in bir lakabı da ‘Atîk’tir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir gün şöyle buyurdular: “Ey Ebûbekir! Sen, atîk (Allâhü Teâlâ’nın cehennemden âzât ettiği) bir kulsun” buyurdular. Bundan sonra ona Atîk lakabı verildi.

Hz. Ebûbekir, erkeklerden Resûlullâh’a (s.a.v.) ilk iman edendir. Müslüman olduktan sonra insanları imana davet etmiş ve başta Aşere-i Mübeşşere’den Hz. Talha, Hz. Osman, Hz. Zübeyr bin Avvâm (r. anhüm) olmak üzere birçok kişi, onun vesilesiyle Müslüman olmuştur.

Malıyla ve canıyla Peygamberimize yardımda bulunmuştur. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Ebûbekir’in malının bana verdiği faydayı, hiç kimsenin malı aslâ vermemiştir.” buyurunca Hz. Ebûbekir (r.a.) ağladı ve “Canım ve malım sana fedâ olsun, yâ Resûlallâh!” dedi.

Fakir Müslümanlara çok yardım etmiştir. Müslüman oldukları için işkence gören yedi köleyi satın alıp âzât etmiştir. Bilâl-i Habeşî ve Âmir bin Füheyre (r. anhümâ) bunlardan ikisidir.

İman ettiği zaman kırk bin dirhemi vardı. Hicret ettikleri zaman yalnız beş bin dirhemi kalmıştı. Tamamını Allah yolunda harcamıştı.

(Silsiletü’z-Zeheb, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:  10  Zilkâde   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder