24 Haziran 2022 Cuma

KURBAN


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اُطْلُبُوا الْخَيْرَ دَهْرَكُمْ كُلَّهُ وَتَعَرَّضُوا لِنَفَحَاتِ رَحْمَةِ اللهِ فَإِنَّ لِلّٰهِ نَفَحَاتٍ مِنْ رَحْمَتِهِ يُصِيبُ بِهَا مَنْ يَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ. (هب)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر:  ’’ بتون حياتمز بويونجه خيرى طلب أدين والله تعالى نيك رحمت نفحه لرينه ( قلبلريمزى تصفيه ، نفسلريمزى تزكيه أدرك اونه يقلاشترجى تجلياته ) تعرض أدين . جونكى الله تعالى نيك رحمت نفحلرى واردركى اونى آنجق قلارندان دله دكلرينه إصابت أتديرير . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Bütün hayatınız boyunca hayrı talep edin ve Allâhü Teâlâ’nın rahmet nefhalarına (kalplerinizi tasfiye, nefislerinizi tezkiye ederek O’na yaklaştırıcı tecelliyâta) taarruz edin. Çünkü Allâhü Teâlâ’nın rahmet nefhaları vardır ki onu ancak kullarından dilediklerine isabet ettirir.”

(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Hicrî:  25   Zilkâde   1443 Fazilet Takvim

 

KURBAN

 

Zilhicce ayının onuncu, on birinci, on ikinci günleri ile on birinci, on ikinci gecelerinde kurban olma şartlarını ve sebeplerini taşıyan, ibadet ve Allâh’a yakınlık niyeti ile kesilen deve, manda, sığır, koyun ve keçi gibi beş nevi hayvana kurban denir.

Zarûrî ve aslî ihtiyaçlarından ve borçlarından sonra nisâb miktarı malı olan her Müslümanın senede bir kere Kurban Bayramı günlerinden birinde kurban kesmesi vaciptir. Birinci gün kesmek efdaldir.

 

KURBAN KESMENİN FAZİLETİ

 

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:

              Kurban Bayramı günü, Allâhü Teâlâ indinde, günlerin en büyüklerindendir.”

              Kurban kesiniz ve ona iyi muâmele ediniz. Muhakkak bir kimse kurbanını alır, onu kıbleye çevirip keserse, kıyamet gününde o kurbanın kanı ve tüyü, onu koruyan iki kale olur. Muhakkak kurbanın kanı, Hz. Allâh’ın muhafazasında toprağa düşer. (Kurban keserek) azıcık bir infâk (yani Allah rızası için harcama) sebebiyle çok mükâfata nâil olursunuz.”

              Kim, Kurban Bayramı gününde kesmek için kurbanına yaklaşırsa, Allâhü Teâlâ’nın rahmeti de cennette ona yaklaşır. Kurbanını kestiği zaman, kanından akan ilk damla ile birlikte Hz. Allah, onu mağfiret eder. Allâhü Teâlâ, o kurbanı kıyamet gününde (kabirden) mahşere kadar onun için binek kılar, (kurbanın) derisi ve her kılı adedince ona sevap ihsân eder.”

Gücü yeten kimsenin, Allâh’ın rızasına ve şefaate nâil olmak niyetiyle Peygamberimiz (s.a.v.) Hazretleri için bir kurban kesmesi menduptur.

Aliyyü’l-Murtezâ (k.v.) biri kendisi için, biri Resûl-i Ekrem Efendimiz için olmak üzere iki koç kurban eder ve ‘Resûlullah (s.a.v.), zât-ı şerîfleri için kurban kesmeyi bana vasiyet buyurdular.’ derdi.

Hicrî:  25   Zilkâde   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder