15 Haziran 2022 Çarşamba

ÂHİRET GÜNÜNE İMAN -2


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اَلدُّنْيَا سِجْنُ الْمُؤْمِنِ وَجَنَّةُ الْكَافِرِ. (م)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر:  ’’ دنيا مؤمنين زندانى ، كاقرين جنتى در . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurdular: “Dünya, müminin zindanı, kâfirin cennetidir.”

(Sahîh-i Müslim)

Hicrî:  16  Zilkâde   1443 Fazilet Takvim

 

ÂHİRET GÜNÜNE İMAN -2

 

Şefaat; Peygamberlerin, seçilmiş muhterem zâtların (Allah dostlarının, âlimlerin ve şehitlerin) kıyamet gününde müminlerden günah sahiplerinin af ve mağfireti, ibadet ve tâat ehli kulların da daha yüksek mertebelere ulaşmaları için, Hazret-i Allah’tan rahmet ve mağfiret talebinde bulunmalarıdır.

Sırat; cehennem üzerine kurulmuş, son derece ince ve keskin bir köprüdür. Cennete gidebilmek için ondan başka yol yoktur. Bu köprünün üzerinden müminler, sâlih amellerine münasip bir sûrette, bazıları şimşek gibi, bazıları rüzgâr gibi geçerler. Kâfirler ve bazı âsî müminler ise bu köprüden geçemeyip cehenneme düşerler.

Kevser Havzı; mahşer gününde Allâhü Teâlâ tarafından Peygamber Efendimize (s.a.v.) ihsan buyurulacak olan gayet geniş bir havuzdur. Müminlerden Hazret-i Allâh’ın diledikleri bu havuzdan içecek ve susuzlukları gidecektir.

Cennet; akla ve hayale gelmeyen ve dünya nimetleriyle aslâ kıyas edilemeyen cismânî ve ruhânî nice nimetleri ve lezzetleri içerisinde bulunduran, sekiz tabakadan oluşan bir mükâfat yurdudur.

Cehennem; bütün kâfirlerin ve bazı âsî müminlerin azâp edilerek cezalandırılmaları için yedi dereke olarak yaratılmış bir azâp yurdudur.

Cennet ve cehennem yaratılmış olup şu an mevcuttur. Her ikisi de yok olmayacaklardır. Cennet ve cehennem ehli olan kimseler de bulundukları yerlerde dâimîdirler. Lâkin cehenneme giren âsî müminler, cezalarını çektikten sonra cennete intikal edeceklerdir. Zira zerre miktarı imanı olan kimse, ebedî olarak cehennemde kalmayacaktır.

 

BAZI FETVALAR

                Yenmesi haram olan necis bir şeyi, eti yenilen bir hayvana yedirmek de haramdır. (Hulâsatü’l-Fetâvâ)

              Hangi nevi olursa olsun, kumarla alınan mal haramdır. Hattâ çocukların ceviz, badem, yumurta gibi şeylerle oynayıp aldıkları şeyler bile haramdır. Çocuklar, dînî hükümlerle mükellef değillerse de kul hakları ile mükelleftirler.

(el-İhtiyâr)

Hicrî:  16  Zilkâde   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder