21 Haziran 2022 Salı

GİYİMDE ÖLÇÜ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اَلْخَيْرُ كَثِيرٌ وَمَنْ يَعْمَلُ بِهِ قَلِيلٌ. (هب)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر:  ’’ خير جوقدر ، فقط خيرى إشلين آزدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Hayır çoktur, fakat hayrı işleyen azdır.”

(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Hicrî:  22  Zilkâde   1443 Fazilet Takvim

 

GİYİMDE ÖLÇÜ

 

Resûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.), “Cenâb-ı Hak, kullarına verdiği nimetlerinin eserini, kullarının üzerinde görmekten hoşlanır.” buyurmuşlardır.

Giydiğimiz elbiseler, kibir ve gurura vesile olacak derecede süslü ve gösterişli olmamalı, aşağılanmayı ve tahkiri getirecek sûrette de kötü olmamalıdır. Allâhü Teâlâ’nın nimetlerini göstermek için giyinmek ise giyinmenin müstehâb olan kısmıdır. Nitekim A‘râf Sûresi’nin 31. âyet-i kerîmesinde şöyle buyurulmuştur -meâlen-: “Ey âdemoğulları! Mescide her gidişinizde ziynetinizi alıverin (avret mahallerinizi örtünüz ve güzel elbiselerinizden giyiniz). Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz. Cenâb-ı Hak, israf edenleri sevmez. (Habibim) söyle: Allâh’ın, kullarının ziyneti için yarattığı eşyayı, yiyecek ve içecekleri kim haram kılabilir?”

Giyim husûsunun bir de mübah derecesi vardır ki o da cumalarda, bayramlarda, toplantılarda güzel elbise giyilmesidir. Bunun da gurur vesilesi olmaması şarttır. Resûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.), hâne-i saadetten dışarıya çıkarlarken bin dirhem değerinde bir hırka ile çıkarlardı. Fakat namazı, dört bin dirhem kıymetinde hırka ile kılarlardı.

Kibir için giyinmekte ise kerahet vardır. Nitekim Resûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.), Mikdâd bin Ma‘dikerib’e (r.a.) “Kibir etmeyerek ye, iç, giy.” buyurmuşlardır.

 

AKARYAKITTA TASARRUF

 

Akaryakıtta tasarruf için vasıta kullanırken şu husûslara dikkat edilmelidir:

Yola çıkmadan önce kullanılacak uygun güzergâh tespit edilmeli. Araba uygun devirlerde vites değiştirilerek sakin ve âni hızlanma yapmadan kullanılmalı. Yüksek hız yapmamalı.

Vasıtaların lastikleri doğru basınçta olmalıdır.

Bekleme anında arabanın motoru kapatılmalı.

Arabanın bakımı zamanında yaptırılmalıdır.

Hicrî:  22  Zilkâde   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder