23 Haziran 2022 Perşembe

KURBAN NİSÂBI VE VACİP OLMASININ ŞARTLARI


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ وَجَدَ سَعَةً فَلَمْ يُضَحِّ فَلَا يَقْرَبَنَّ مُصَلَّانَا. (حم)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر:  ’’ كيم مال كنشليكى ( إمكان ) بولور ده قربان كسمزسه صاقن بزم مسجدمزه يقلاشمسين . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Kim mal genişliği (imkân) bulur da kurban kesmezse sakın bizim mescidimize yaklaşmasın.”

(Müsned-i Ahmed)

Hicrî:  24   Zilkâde   1443 Fazilet Takvim

 

KURBAN NİSÂBI VE VACİP OLMASININ ŞARTLARI

 

Kurban nisâbı: Aslî ve zarûrî ihtiyaçlarından başka, fitre vacip olacak kadar malı-parası olan, hür ve mukîm erkek ve kadın her Müslümana kurban kesmek vaciptir.

Bu malın -zekât nisâbında olduğu gibi- artabilecek mal olması ve üzerinden bir sene geçmesi şart değildir.

Aslî ve zarûrî ihtiyaçlar şunlardır: Evi, evinin kâfî miktarda eşyası, bineği (atı veya arabası), üç türlü giyeceği -yani iş elbisesi, günlük giydiği elbise, bayram ve benzeri günlere mahsus elbisesi- kendisinin ve nafakası kendisi üzerine vacip olanların bir aylık nafakalarıdır. Bundan fazla olarak 80,18 gr altın veya aynı kıymette başka bir şeye sahip olan kimselere sadaka-i fıtır (fitre) vermek ve kurban günlerinde kurban kesmek vacip olur.

Kurban kesmeye mahsus olan günlerde (Bayramın 1. 2. ve 3. gününde ve Şâfiî Mezhebi’nde 4. günü dâhil akşam vaktine kadar) zengin (yani nisâba mâlik) olan kimsenin de kurban kesmesi vacip olur.

Hür, mukîm ve nisâba mâlik bir Müslümanın küçük çocukları için de kurban kesmesi müstehâbdır. Zâhiru’r-rivâye de böyledir. Fetva, buna göredir. İmâm Hasan bin Ziyâd’ın, İmâm-ı Âzam Hazretlerinden rivâyetine göre ise, bu kişinin küçük çocuğu ve vefat eden oğlunun çocukları için kurban kesmesi vaciptir. İmâm Kudûrî, İmâm Hasan’ın bu rivâyetini tercih etmiştir.

İmâm-ı Âzam ve İmâm Ebû Yûsuf Hazretlerine göre kurban kesmekle mükellef olmak için, akıllı ve bâliğ (ergin) olmak şart değildir. Delinin ve henüz bâliğ olmamış çocuğun mallarından, babaları yahut vasîleri kurban keser ve onlara yedirirler. Yediklerinden artanı, bunlar için (elbise gibi) kendisi ile faydalanılan bir şey ile değiştirebilirler. Fakat İmâm Muhammed’e göre kurban kesmekle mükellef olmak için, akıllı ve bâliğ (ergin) olmak şarttır.

Hicrî:  24   Zilkâde   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder