2 Haziran 2022 Perşembe

KIYAMET GÜNÜNÜ UNUTMAYINIZ

 

قَالَ اللهُ تَعَالَى : اِنَّ وَعْدَ اللهِ حَقٌّ فَلَا تَغُرَّنَّكُمُ الْحَيٰوةُ الدُّنْيَا وَلَا يَغُرَّنَّكُمْ بِاللهِ الْغَرُورُ. (سورة لقمان، ۳۳)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ):  ’’ شبهه يوق كى ، اللهيك وعدى حقدر . او حالده صاقن دنيا حياطى سزى آلداتماسين . واو جوق آلداتجى ( شيطان ) سزى ، الله ( يك ، عفونه كووندرمك ) إيله آلداتماسين . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen) : “…Şüphe yok ki, Allâh’ın vaadi haktır. O hâlde sakın dünya hayatı sizi aldatmasın. Ve o çok aldatıcı (Şeytan) sizi, Allâh(’ın affına güvendirmek) ile aldatmasın.”

(Lokman Sûresi, âyet 33)

 

KIYAMET GÜNÜNÜ UNUTMAYINIZ

 

Allâhü Teâlâ, Lokman Sûresi’nin 33. âyet-i kerîmesinde insanlara takvâ sahibi olmalarını, kıyamet gününün dehşetli hâllerini düşünüp ondan korkmalarını ve dünyanın fâni varlığına ve şeytanın aldatmalarına kapılmamalarını emrediyor. Şöyle ki:

“Ey insanlar! Rabb’inizden korkunuz.” O Allâhü Teâlâ’nın kudretini, azametini düşünerek titreyiniz, onun dinine muhalefette bulunmayınız.

“Ve bir günden -yani kıyamet gününden- de endişe ediniz ki” o, başka günlere benzemeyecektir, deniz fırtınalarının vesair müthiş hâdiselerin çok üstünde olan nice korkunç ve dehşet verici hadiseler olacaktır. Artık öyle bir günden nasıl korkulmaz ki?.. “Bir baba, evladı namına bir şey yapamaz” o kadar şefkatli olduğu hâlde yine evladının bir günahını ve cezasını yüklenemez. “Evlat da babası namına bir şey yapabilecek değildir” babasının mesuliyetini üzerine alamayacaktır. Bir kâfir babaya, mümin olan evladının âhirette hiçbir faydası olamayacaktır; babasını azâb-ı ilâhîden kurtaramayacaktır.

“Şüphe yok ki, Allâh’ın vaadi haktır” vaad buyurmuş olduğu o kıyamet günü, muhakkak meydana gelecektir. Herkese amellerine göre sevap ve ceza verileceği husûsundaki ilâhî beyan, hakikatin ta kendisidir. “Artık sizi dünya hayatı” bu fâni âlemin güzelliği ve süsü “aldatmasın” sizi gaflete daldırıp insanlık vazifenizi yerine getirmekten geri bırakmasın. Çünkü o hayat muvakkattir, geçicidir; ebedî hayatı düşünüp onu temine çalışmalıdır.

“Ve” ey insanlar! “Çok aldatıcı” olan şeytan, “sizi Allah hakkında şaşırtmasın.” Sizi günahlara, kötülüklere sürükleyerek o yüce Rabb’inize karşı isyankâr bir vaziyette bırakmasın. Kalplerinizi Allah korkusundan boş, tevbe edip af diler olmaktan gâfil bir hâle getirmiş olmasın. Dâima uyanık bulunarak kulluk vazifelerinizi îfâya çalışınız. Kıyamet gününün dehşetini aslâ unutmayınız!

Hicrî:  03  Zilkâde   1443 Fazilet Takvim

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder