27 Haziran 2022 Pazartesi

KURBANIN MÜSTEHÂBLARI


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اَلْغَازِي فِي سَبِيلِ اللهِ وَالْحَاجُّ وَالْمُعْتَمِرُ وَفْدُ اللهِ دَعَاهُمْ فَأَجَابُوهُ وَسَأَلُوهُ فَأَعْطَاهُمْ. (هـ)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر:  ’’ الله يولنده جهاد أدنلر و حج وعمره يابانلر ، الله تعالى نيك ( بيتنه ، كعبهء معظمه يا كلن ) ألجلريدرلر . الله تعالى ، اونلارى دعوت أتدى ده اونلارده إجابت أتديلر . اونلار ، الله تعالى دان ( بر شى ) إستدكلرى زمان ، الله تعالى ده اونلاره إستدكلرنى ورير . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Allah yolunda cihâd edenler ve hac ve umre yapanlar, Allâhü Teâlâ’nın (beytine; Kabe-i Muazzama’ya gelen) elçileridirler. Allâhü Teâlâ, onları davet etti de onlar da icâbet ettiler. Onlar, Allâhü Teâlâ’dan (bir şey) istedikleri zaman, Allâhü Teâlâ da onlara istediklerini verir.”

(Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:  28   Zilkâde   1443 Fazilet Takvim

 

KURBANIN MÜSTEHÂBLARI

 

Kurbanın müstehâbları şunlardır:

Kurban edilecek hayvanı, kurban günlerinden evvel alıp beslemek.

Kesileceği yere incitmeden götürmek.

Kesebiliyorsa kendisi kesmek.

Kesemiyorsa ehil bir kimseye vekâlet verip, kesilirken hazır bulunmak. Peygamberimiz (s.a.v.) ciğerpâresine buyurdular ki: “Ey Fâtıma, kalk ve kurbanının kesilmesine şahit ol. Zira kanından ilk damlası yere düştüğünde, işlediğin her bir günahın af ve mağfiret olunur. Ve ‘İnne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi Rabbi’l-âlemine lâ şerîke leh.’ duasını oku.”

Bıçağın büyük ve keskin olması.

Kurbanın iki şah damarı ile yemek ve nefes borusunu kesmek.

Hayvanın canı çıkmadan derisini yüzmemek.

Kurbanı keserken, kurbanın âzâları (yani organları) ve parçaları mukabilinde kendi vücudunun ve bütün âzâlarının cehennemden âzâd olmasına niyet etmektir.

 

KİŞİ HANGİ KURBANDAN YİYEMEZ

 

Kişi, nezrettiği (adadığı) kurbandan kendisi yiyemez. Yine usûlü (anası-babası, dedeleri ve nineleri), fürû‘u (yani çocukları, torunları), aile ve akrabalarından nafakası üzerine lâzım olanlara yedirmesi câiz olmadığı gibi gayrimüslimlere ve zenginlere yedirmek de câiz olmaz. Yedirirse, o yedirdiği miktarın bedelini, fakirlere tasadduk etmesi lâzım gelir.

Kişinin hayatta iken yaptığı vasiyeti üzerine, öldükten sonra malının üçte birinden kesilen kurbanı, vârisleri yiyemezler, zenginlere de yediremezler. Ancak fakirlere verirler. Vârislerin kendi istekleriyle kesiverdikleri kurban yenir ve yedirilir. Zira bir kimse kurban kesse ve sevabını ölüye bağışlasa, kendi kurbanı gibi yer ve başkasına da yedirir.

Hicrî:  28   Zilkâde   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder