13 Haziran 2022 Pazartesi

ELBİSE GİYMEKTEKİ HİKMET


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَيُّمَا مُؤْمِنٍ كَسَا مُؤْمِنًا عَلَى عُرْيٍ كَسَاهُ اللهُ مِنْ خُضْرِ الْجَنَّةِ. (ت)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر:  ’’ حنكى مؤمن ، ألبسيه محتاج اولان بر مؤمنى كيديررسه ، الله تعالى ده اونه ، جنتين يميشل ألبسلرندن كيديرير . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurdular: “Hangi mümin, elbiseye muhtaç olan bir mümini giydirirse, Allâhü Teâlâ da ona, cennetin yemyeşil elbiselerinden giydirir.”

 (Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  14  Zilkâde   1443 Fazilet Takvim

 

ELBİSE GİYMEKTEKİ HİKMET

 

A‘râf Sûresi’nin 26. âyet-i kerîmesinde buyurulmuştur ki -meâlen-: “Ey âdemoğulları! Size avret yerlerinizi örtecek bir örtü ve bir de giyip süsleneceğiniz bir elbise indirdik, takvâ elbisesi ise; o daha hayırlıdır. Bu, işte Allâhü Teâlâ’nın âyetlerindendir. Umulur ki bunu düşünürler.”

Allâhü Teâlâ, Âdem aleyhisselâm ile Havvâ vâlidemizi yeryüzüne indirince, onların avret mahallerini örtecek elbiseyi de yarattığını beyan ederek elbisenin büyük bir nimet olduğunu bildirmiştir.

Elbise, avret mahallini örtmenin farz olması cihetinden dînî bir ihtiyaçtır. Sıcaktan ve soğuktan muhafaza husûslarında da dünyalık bir ihtiyaçtır. Binâenaleyh elbise, insanlar için, şükredilmesi vacip olan nimetlerdendir.

Çünkü Allâhü Teâlâ, bizim için dinde ve dünyada muhtaç olduğumuz ve vücudumuzda açılması ayıp ve günah olan yerleri örttüğümüz elbiseyi yaratmakla bizi rızıklandırmıştır. Biz o elbiseleri giymekle örtünür, Hazret-i Allâh’ın huzurunda tam bir edeple bulunur, ayrıca sıcak ve soğuktan kendimizi koruruz.

Âyet-i kerîmelerde, şeytanın aldatmasıyla insana ilk isabet eden kötülüğün, avret mahallinin açılması olduğu bildirilmiştir. Şeytan; Âdem aleyhisselâm’ı aldatıp üzerindeki güzel nûrânî elbisenin kendiliğinden düşmesine ve avret mahallinin açılmasına sebep olmakla, Allâhü Teâlâ’nın huzurunda mahcup etmiştir. Şeytan, Âdemoğullarını da bu yolda daima mahcup etmeye çalışır ve işlenilen günahlarla, insanların rüsvalığına sevinir. Zira bu şekilde insanları aldatacağına dair yemini yerini bulur ve hazzını alır.

 

SIHHATE DAİR HİKMETLİ SÖZLER

-

 Dert gider amma yeri boş kalmaz.

- Her insan, kendisinin doktoru olmalıdır.

- Uyumayan genç, uyuyan ihtiyar, hasta olur.

- En iyi yiyecek, hazmı en kolay olanıdır.

- Yemek, mide kadar, bacaklarla da (yani hareket ederek) hazmolunur.

- Çok düşünen kimsenin, yediklerini hazmetmesi zor olur.

- Başın, sâlim ve selâmette olması için karnın çok dolu olmaması lazımdır.

Hicrî:  14  Zilkâde   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder