6 Haziran 2022 Pazartesi

HANIM SAHÂBÎLERDEN ESMÂ BİNTİ UMEYS -1


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : خَيْرُ النِّسَاءِ تَسُرُّكَ إِذَا أَبْصَرْتَ وَتُطِيعُكَ إِذَا أَمَرْتَ وَتَحْفَظُ غَيْبَكَ فِي نَفْسِهَا وَمَالِكَ. (طب)‏

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر:  ’’ أك خيرلى خنم ، كندسينه باقديغن زمان سنى مسرور أدر ، أمرأتديكين زمان ( مشرو أمرلرينه ) إطاعت أدر ، غيابنده إفتنى وسنين مالنى محافظه أدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurdular: “En hayırlı hanım, kendisine baktığın zaman seni mesrûr eder, emrettiğin zaman (meşrû emirlerine) itaat eder, gıyabında iffetini ve senin malını muhafaza eder.”

(Taberânî, el-Mu‘cemü’l-Kebîr)

Hicrî:  07  Zilkâde   1443 Fazilet Takvim

 

HANIM SAHÂBÎLERDEN ESMÂ BİNTİ UMEYS -1

 

Esmâ binti Umeys (r. anhâ), ilk Müslüman olan hanım sahâbîlerdendir. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) pâk zevcelerinden Meymûne (r. anhâ) vâlidemizin kız kardeşidir.

İlk eşi Cafer-i Tayyâr (r.a.) ile beraber Habeşistan’a hicret etti. Orada Abdullah, Avn ve Muhammed isimli çocuklarını dünyaya getirdi. Hayber’in fethi esnasında Medîne-i Münevvere’ye geldiler. Mûte Harbi’nde eşi Cafer (r.a.) şehit oldu. Sonra Hz. Ebûbekir (r.a.) ile nikâhlandı ve ondan Vedâ Haccı esnâsında oğlu Muhammed dünyaya geldi.

Kendisinden Hz. Ömer, İbn-i Abbâs, oğlu Abdullah bin Cafer, Kâsım bin Muhammed (r. anhüm) gibi Ashâb ve Tâbiîn’den pek çok kimse hadîs-i şerîf rivâyet etmiştir.

İslâmiyet’te, vefat eden kimsenin tabutla taşınmasını tavsiye eden ilk Müslüman odur. İlk defa Hazret-i Fâtıma radıyallâhü anhâ için hurma dallarından tabut yaptı.

Habeşistan’dan döndükleri zaman Hz. Ömer (r.a.), ona “Biz, hicrette sizi geçtik. Bu sebeple Resûlullâh’a sizden daha lâyığız.” demişti. Esmâ (r. anhâ), “Evet, öyle. Lâkin vallâhi sizler Resûlullah (s.a.v.) ile beraberdiniz. O, aç olanlarınızı doyurur, bilmeyenlerinize vaaz ve nasihat eder, dini öğretir ve sizlere en güzel ahlâkı bildirirdi. Biz ise uzakta, Habeşistan’da idik. Allâh’a yemin olsun ki ne yemek yiyebiliyorduk, ne de bir şey içebiliyorduk. Sıkılıyor ve korkuyorduk. Bu (katlandığımız eziyet ve sıkıntılar) Allah ve Resûlü’nün rızâsı içindi. Ben, bu söylediklerini aynen Resûlullâh’a söyleyeceğim.” dedi. Sonra gidip Resûlullah Efendimize (s.a.v.) olanları anlattı. Resûlullah Efendimiz de “Ömer ve arkadaşları için bir hicret vardır. Sizin için ise -ey gemi ehli- iki hicret vardır. Birisi Habeşistan’a, diğeri de bana.” buyurdular.

Esmâ (r. anhâ) şöyle anlattı: “Peygamber Efendimizin (s.a.v.) bu sözünü işiten gemi ehlinin (Habeşistan’dan Medine’ye hicret eden ashâbın) akın akın yanıma geldiklerine ve bana hadîs-i şerîfi sorduklarına şahit oldum. Onlar için dünyada bundan daha sevimli ve hoşlarına daha çok giden bir şey olmadı.”

Hicrî:  07  Zilkâde   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder