22 Haziran 2022 Çarşamba

KURBANA AİT BAZI HÜKÜMLER


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : حَقٌّ لِلّٰهِ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ أَنْ يَغْتَسِلَ فِي كُلِّ سَبْعَةِ أَيَّامٍ يَغْسِلُ رَأْسَهُ وَجَسَدَهُ. (م)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر:  ’’ هر يدى كونده بر غسل أتمسى واو كون باشنى و ( بتون ) وجودونى يقاماسى ، هر مسلمان أؤزرنده الله تعالى نيك بر حقيدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Her yedi günde bir gusletmesi ve o gün başını ve (bütün) vücudunu yıkaması, her Müslüman üzerinde Allâhü Teâlâ’nın bir hakkıdır.”

(Sahîh-i Müslim)

Hicrî:  23  Zilkâde   1443 Fazilet Takvim

 

KURBANA AİT BAZI HÜKÜMLER

 

Bir kimse, vakti içinde kurbanını kesmeyip kıymetini sadaka olarak verse, kurban vecibesini edâ etmiş olmaz.

Zengin olan kimseler kurban kesmeyip kurbanın kesileceği vakti geçirseler, kurbanın kıymetini sadaka olarak vermeleri lâzım gelir. Fakirler ve kurban nezreden (adayan) kimseler, aldıkları kurbanı kesmeyip vakti geçerse, kurbanın kendisini sadaka olarak vermeleri vacip olur.

Fıtır sadakası (fitre) ve kurban, vacip olduktan sonra mal zâyi olsa (sahibi fakir düşse) ömrü içinde bunları edâ etmedikçe bunlar kendisinden düşmez. Ya kıymetlerini veya aynını (kurbanın kendisini) sadaka olarak vermeleri vacip olur.

Zengin olan çocuk için kendi malından kurban kesilmesinde ihtilaf vardır. İhtiyatlı olan ve tercih edilen, kurban kesilmesidir.

 

BÜYÜK MECÎDİYE CAMİİ

 

Büyük Mecîdiye Camii, İstanbul Beşiktaş’ta, Ortaköy semtindedir. Boğazın sahilinde inşa edilmiş bir selâtin camiidir. Halk arasında, bulunduğu semte istinaden, Ortaköy Camii olarak bilinir.

Daha önce caminin bugünkü yerinde bir mescit vardı. 1721 senesinde, Sultan Üçüncü Ahmed Han devrinde, Sadrazam İbrahim Paşa’nın damadı Mehmed Ağa, bu mescidi yeniletmiş, bir şerefeli minare ve sultan mahfili yaptırmıştır. Mescide, 1750’li yıllarda da bir kısım tadilât yapılmış ve bazı ilaveler olmuştur.

Bugünkü bina ise, 1854 yılında Sultan Abdülmecid Han’ın emriyle inşa edilmiştir. Büyük Mecîdiye Camii, geç devir Osmanlı mimarîsinin bir örneğidir.

Büyük Mecîdiye Camii’nin iç duvarlarını süsleyen “Hulefâ-yı Râşidîn çehâryâr-ı güzîn (İlk dört halife)” levhaları ve minberin üzerindeki kelime-i tevhîd istifi, aynı zamanda bir hattat olan Sultan Abdülmecid Han’ın kendi eseridir. Camide bulunan diğer hat eserleri ise Hattat Ali Haydar Bey tarafından meşk edilmiştir.

Hicrî:  23  Zilkâde   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder