25 Haziran 2022 Cumartesi

AKÎKA KURBANI MÜSTEHÂBDIR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ مَعَ الْغُلَامِ عَقِيقَةً فَأَهْرِيقُوا عَنْهُ الدَّمَ وَأَمِيطُوا عَنْهُ الْأَذَى. (هـ)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر:  ’’ محقق هر جوجق إيجن بر عقيقه واردر , او حالده اونون إيجن قربان كسين و ( صاجنى طراش أده رك ) اوندان أزاي دف أدين . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Muhakkak her çocuk için bir akîka vardır. O hâlde onun için kurban kesin ve (saçını tıraş ederek) ondan ezâyı def edin.”

 (Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:  26   Zilkâde   1443 Fazilet Takvim

 

AKÎKA KURBANI MÜSTEHÂBDIR

 

Yeni doğan çocuğun başındaki tüylere “akîka” ismi verilir. Çocuk için Cenâb-ı Hakk’a şükür olarak kesilen kurbana da “Akîka/Nesîke kurbanı” denir.

Akîka kurbanı kesmek Hanefî mezhebinde müstehâb, diğer mezheplerde sünnettir. Akîka kurbanı, çocuğun doğduğu günden itibaren kesilebilir. Yedinci günü kesmek daha faziletlidir.

Kurban olmaya elverişli bir hayvan, akîkaya da yeterli olur. Erkek ve kız çocuk için birer kurban kesilmesi kâfîdir. Bazı âlimler, erkek çocuk için iki kurban kesilir, demişlerdir.

Akîka kurbanı kesilirken, çocuğun anası yahut babası “Yâ Rabbi, bu benim çocuğumun akîkasıdır. Onun cehennem ateşinden kurtuluş fidyesi olsun.” diye dua eder.

Vaktiyle akîka kurbanı kesilmemiş olan kimse, kendi nâmına bir kurban kesebilir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Allâhü Teâlâ’nın emri ile peygamberliğini ilan etmesinden sonra kendileri için ve doğduklarında iki torunu için akîka kesmişlerdir.

Akîka kurbanının etinden, sahibi yiyebilir, başkalarına yedirebilir ve etin bir kısmını, tamamını veya kurbanın kendisini bağışlayabilir. Çocuklar, Allâh’ın lütfudur. Bu kurbanlar da o lütfa karşı birer şükürdür.

 

HER İŞE BESMELE İLE BAŞLAMAK

 

Her hayırlı işimizin başında Besmele okumak lâzımdır. Bu, dinin alâmetlerindendir. Bismillâhirrahmânirrahîm demek, “Dünyada iman edenlere ve iman etmeyenlere, âhirette ise yalnız iman edenlere (her türlü nimetleri) in‘âm ve ihsân eden Allâhü Teâlâ’nın adıyla (bu işe başlarım)” demektir.

Besmele çekmekte, her işine putlarını ve mabudlarını anarak başlayan müşriklere muhâlefet vardır. Besmele; korkanın sığınağıdır, okuyan kimsenin Cenâb-ı Hakk’a bağlandığına ve ona ilticâ ettiğine delâlet eder. İşitene Mevlâ’yı hatırlatır. Allâhü Teâlâ’nın ulûhiyyetini ikrardır. Üzerindeki sonsuz nimetleri itiraftır. Cenâb-ı Hak’tan yardım talep etmektir.

Hicrî:  26   Zilkâde   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder