31 Mart 2022 Perşembe

RAMAZÂN-I ŞERÎFTE TAVSİYE EDİLEN BAZI İBADETLER


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى : ... وَأَقِيمُوا الصَّلَاةَ وَآتُوا الزَّكَاةَ وَأَقْرِضُوا اللهَ قَرْضًا حَسَنًا وَمَا تُقَدِّمُوا لِأَنْفُسِكُمْ مِنْ خَيْرٍ تَجِدُوهُ عِنْدَ اللهِ هُوَ خَيْرًا وَأَعْظَمَ أَجْرًا.... (سورة المزمل، ۲٠)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا ) :  نمازى دوغرى قلنز وزكاتى ورينز واللهه ( إيلريده ثوابنى آلمق أؤزه ره أؤدونج ورير كبى حير يولنده ) أؤدنج ورينز . جونكى كندى نفسنز إيجن خيردان هر نه تقديم أدر ( ورير ) سنز اونى . الله قطنده دها حيرلى ومكافاتجه دها بيوك اولرق بولورسونوز . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “… Namazı dosdoğru kılınız ve zekâtı veriniz ve Allâh’a (ileride sevabını almak üzere ödünç verir gibi hayır yolunda) ödünç veriniz. Çünkü kendi nefsiniz için hayırdan her ne takdim eder (verir)seniz onu, Allah katında daha hayırlı ve mükâfatça daha büyük olarak bulursunuz…”

(Müzzemmil Sûresi, âyet 20)

Hicrî:  28    Şaban   1443 Fazilet Takvim

 

RAMAZÂN-I ŞERÎFTE TAVSİYE EDİLEN BAZI İBADETLER

 

Mübarek Ramazân-ı şerîf ayı, 11 ayın sultanıdır. Ümmet-i Muhammed’in ayıdır. Ramazan ayının evveli rahmete, ortası mağfirete, sonu da cehennemden âzâd olmaya vesiledir.

                Ramazân-ı şerîf ayı; gündüzleri oruçla, geceleri terâvih namazlarıyla ihyâ edilir.

                Ramazân-ı şerîf, Kur’ân ayıdır. Bu itibarla Kur’ân-ı Kerîm okumasını bilen herkes, bu ayda Kur’ân-ı Kerîm’i hatmetmelidir. (Kur’ân-ı Kerîm okumasını bilmeyenler, bu ayı fırsat bilip öğrenmeye gayret etmelidirler.)

                Ramazân-ı şerîfin ilk akşamı, (Şabân-ı şerîfin son gününü Ramazan-ı şerîfin ilk gününe bağlayan gece) akşamla yatsı arasında “Yâ Rabbi, Ramazân-ı şerîf ile müşerref kıldığın için” diye niyet ederek iki rekât teşekkür namazı kılınır.

Fâtiha-i şerîfeden sonra birinci rekâtte bir “İnnâ a‘taynâ..”, ikinci rekâtte bir İhlâs-ı şerîf okunur.

Namazdan sonra; 70 istiğfâr-ı şerîf, 70 salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak efdaldir) okunup dua yapılır.

                Birinci on gün içinde, mümkünse tesbih namazı kılınır ve hatm-i enbiyâ yapılır.

                İkinci on gün içinde, mümkünse yine tesbih namazı kılınır ve hatm-i enbiyâ yapılır.

                Üçüncü on gün içinde ise tevbe-istiğfar, hatm-i enbiyâ ve 7 salât ve selâmdan sonra mümkünse hatm-i istiğfar yapılıp, (yâni 1001 defa, “Estağfirullâhe’l-Azîm ve etûbü ileyk” denildikten) sonra da 7 veya 70 salât ve selâm okunur, dua edilir.

                               İftara yakın “Allâhümme yâ vâsia’l-mağfirati, iğfirlî.”

                İftarda “Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme ğadin neveytü” ve “Zehebe’z-zameü vebtelleti’l-urûku ve sebete’l-ecru inşâallâhü teâlâ” duaları okunur.

(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:  28  Şaban   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

30 Mart 2022 Çarşamba

HELÂL KAZANÇ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ مِنَ الذُّنُوبِ ذَنُوبًا لَا تُكَفِّرُهَا الصَّلَاةُ وَلَا الصِّيَامُ وَلَا الْحَجُّ وَلَا الْعُمْرَةُ قَالُوا: فَمَا يُكَفِّرُهَا يَا رَسُولَ اللهِ؟ قَالَ الْهُمُومُ فِي طَلَبِ الْمَعِيشَةِ. (طس)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  محقق أؤيله كوناحلر واردركى ، اونلارى نه نماز ، نه اوروج ، نه حج ، نه ده عمره تمزلر ! ‘‘ ’’ ( آصحاب كرام ) اونلارى نه تمزلر ، يا رسول الله ! ‘‘ ده ديلر . ’’ ( هلال رزق إيجون ) معيشت يولنده جكيلن صقنطيلر . ‘‘ بيوردولر  . "

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Muhakkak öyle günahlar vardır ki, onları ne namaz, ne oruç, ne hac, ne de umre temizler!” “(Ashâb-ı Kirâm,) onları ne temizler, yâ Resûlallâh!” dediler. “(Helâl rızık için) maîşet yolunda çekilen sıkıntılar.” buyurdular.

(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat)

Hicrî:  27   Şaban   1443 Fazilet Takvim

 

HELÂL KAZANÇ

 

Rızık, Allâhü Teâlâ’nın, hayat sahiplerine gıdalanmaları için verdiği ve onların da yediği şeylerdir. Lâkin insan, rızkını helâl veya haram yollardan hangisi ile kazanacağını, öz iradesi ile kendisi seçer. Allâhü Teâlâ da rızkı o yoldan verir. İşte bunun için, rızkını helâl yollardan talep etmeyip haram yiyenler, iradelerini kötüye kullandıklarından dolayı mesuldürler.

Müslümanın, malını çoğaltmak için değil de insanlara muhtaç olmamak için helâlinden rızık talebinde bulunması, ibadetlerden hemen sonra gelen bir farzdır. Peygamberler de (aleyhimüsselâm) bir sanat ile veya başka meşrû yollarla kazanç temin ederlerdi.

Rızık talebine sabah erken başlamak sünnettir. Resûlullah (s.a.v.) buyurmuşlardır ki: “Rızık talebine sabah erken başlayın. Çünkü sabahta bereket ve muvaffakiyet vardır.”

Rızık talep ederken, Allâhü Teâlâ’yı zikri ve âhiret işlerini unutturacak olan kazanç yollarına girmemeli, verâ nurunu söndürecek kadar hırslı olmamalıdır. Çünkü Allâhü Teâlâ’nın insan için takdir ettiği rızık, hırs ile artmaz. Zira Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Muhakkak rızık, ecelinin kulu aradığı gibi (onu) arar (bulur).” buyurmuşlardır.

Allâhü Teâlâ, Mutaffifîn Sûresi’nin 1. âyet-i kerîmesinde şöyle buyurmuştur (meâlen): “Alışverişlerinde hile yapanların vay hâline!” Bir şey satarken veya satın alırken Müslümanı aldatmamalıdır. Kişi, doğru olsun, yalan olsun, malının satılması için yemin etmemelidir. Kazanca haram karıştırmamak için alışverişte aslâ hile yapmamalıdır. Satılan şeylerin ayıbını, müşteriden gizlememelidir.

 

RAMAZAN AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1443 yılı Ramazan ayı ictimâı, 1 Nisan Cuma günü, Türkiye saati ile 09.25’tedir. Ru’yet ise 2 Nisan Cumartesi, Türkiye saati ile 00.20’dedir.

Hilâl’in görüldüğü yerler; ABD, Brezilya, Surinam, Uruguay, Paraguay, Kanada, Arjantin, Peru, Şili, Haiti, Küba, Havai ve Galapagos Adaları. Hilâl; Türkiye, Almanya, Avusturya ve Arap Yarımadası’ndan görülemeyecektir.

Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 2 Nisan Cumartesi günü de Ramazan ayının 1. günüdür.

Hicrî:  27  Şaban   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"