قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ إِبْلِيسَ يَبْعَثُ أَشَدَّ أَصْحَابِهِ وَأَقْوَى أَصْحَابِهِ إِلَى مَنْ يَصْنَعُ الْمَعْرُوفَ فِي مَالِهِ. (طب)
رسول الله ( ﷺ ) بيوردولر : محقق كى إبليس أك شتدتلى و أك قوتلى آداملرينى ، مالى حصوصنده معروفى إشليه نه ( مالنى خيره صرف أدن كمسيه ) كوندرير . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak ki İblis, en şiddetli ve en kuvvetli adamlarını, malı hususunda marufu işleyene (malını hayra sarf eden kimseye) gönderir.”
(Taberânî, el-Muʻcemü’l-Kebîr)
Hicrî: 18 Ramazan 1442 Fazilet Takvim
GAZNELİ SULTAN MAHMUD’UN EHL-İ SÜNNET’E HİZMETLERİ
Azerbaycan’dan Hindistan’a, Harizm’den (Özbekistan/Aral Gölü’nden) Hint Okyanusu sahillerine kadar geniş bir coğrafyada hüküm süren Gazneliler (963-1186), hâkimiyet devirlerinde Ehl-i Sünnet akidesinin en mühim savunucularından olmuşlardı. Abbasî Devleti’nin zayıflamasıyla beraber birçok küçük devlet kurulmuş, İslâm dünyası zayıflamıştı. Bu kargaşa devrinin de tesiriyle Bâtınîler, Fâtımîler, Karmatîler, İsmailîler gibi itikâdı bozuk topluluklar ortaya çıkmış, bunlar tarafından devletler kurulmuştu. Gazneliler ve Selçuklular gibi Sünnî İslâm devletleri, gayr-i müslimlere karşı cihad ettikleri gibi, Peygamberimizin hidâyet yolundan sapan bu fırkalara karşı da savaş açmışlardı.
Gazneli Sultan Mahmud (998-1030), İslâmiyet’i yaymak hususunda büyük gayretler sarf etmiş, Hindistan’a on yedi sefer düzenleyerek İslâmiyetin yayılmasına vesile olmuştur. Hindistan seferleriyle itaat altına alınan bölgelere mescitler yaptırdığı gibi İslâm esaslarını öğretmek için âlimler de gönderiyordu. Onun, Hindistan seferlerinin bir gayesi de Ehl-i Sünnet’i korumak ve güçlendirmekti.
Sultan Mahmud, İslâmiyet’e en büyük hizmetlerinden birini de Büveyhîler Devleti üzerine düzenlediği seferle yapmıştır. Sultanın hükümdarlığının son yıllarında çıktığı bu seferin başlıca sebebi, Büveyhîlerin Sünnî halka zulmetmeleri ve İslâm esaslarıyla bağdaşmayan gayr-i ahlâkî hareketleriydi. 1029 yılında düzenlenen bu seferle, Büveyhîlerin Rey’deki kolu ortadan kaldırılmıştır. Büveyhîlere en büyük darbeyi sonraki yıllarda Selçuklular vuracaktı.
Gazneli Sultan Mahmud’un 1030 yılında vefatından sonra oğlu Sultan Mesud ve sonraki Gazneli hükümdarları da onun yolundan yürümüşlerdir. Daha fazla beldenin İslâm nuruyla şereflenmesi hususunda canla başla çalışmışlar, İslâmiyet’i ve Sünnî akîdeyi yaymak hususunda çok hassas davranmışlardır. Rahmetullâhi aleyhim.
Hicrî: 18 Ramazan 1442 Fazilet Takvim