20 Eylül 2020 Pazar

RİYÂNIN ÂFETİ



قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ سَمَّعَ سَمَّعَ اللهُ بِهِ وَمَنْ يُرَائِي يُرَائِي اللهُ بِهِ. (خ)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  هر كيم ( إشلديكى بر خيرى كندسينه اعتبار أتسنلر إيجن ) حلقه دويورورسه ، الله اونون ( كزلى إشلرينى ) دويورور . هر كيمده ( إشلديكى خيرى ، مرائلك أدرده ) كوسترش يابارسه ، الله اونون رياكارليغنى تشهير أدر   . "

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Her kim (işlediği bir hayrı kendisine itibar etsinler için) halka duyurursa, Allah onun (gizli işlerini) duyurur. Her kim de (işlediği hayrı, mürâîlik eder de) gösteriş yaparsa, Allah onun riyâkârlığını teşhir eder.” 

(Sahîh-i Buhârî)

        Hicrî:   03    Safer     1442  Fazilet Takvim       

 

 RİYÂNIN ÂFETİ

 

Ebû Hüreyre (radıyallâhü anh)’ın rivâyet ettiği bir hadîs-i şerîfte Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular: “Kıyâmet günü olunca Hazret-i Allah, kulları arasında hüküm vermek için tecelli eder, o anda her ümmet diz çökmüş bir vaziyette beklemektedir. İlk olarak üç kişiyi çağırır; Kur’ân-ı Kerîm hâfızı olan, Allah yolunda öldürülünceye kadar çarpışan ve çok mala sahip olan.
Hazret-i Allah, Kur’ân-ı Kerîm okuyana sorar, “Sana, Resûlüme indirdiğim kitabımı öğretmedim mi?” “Öğrettin yâ Rabbi!” “Sana öğretilenler ile ne amelde bulundun?” “Yâ Rabbi! Senin kitâbını gece gündüz okudum.” deyince, Cenâb-ı Hak, “Yalan söyledin” buyurur. Melekler de “Yalan söyledin” derler. Cenâb-ı Hak şöyle buyurur, “Sen ‘Ne güzel okuyor’ demeleri için okudun. Nitekim senin için öyle de denildi.”
Çok mala sahip olan kişi getirilir. Cenâb-ı Hak ona da şöyle suâl eder: “Sana malda genişlik vermedim mi? Hatta seni hiç kimseye muhtaç etmedim, değil mi?” “Evet! Yâ Rabbi”  Hazret-i Allah tekrar sual eder “Sana verdiklerimle neler yaptın?” “Yâ Rabbi! Sıla-i rahimde bulunuyor, tasadduk ediyordum.”  deyince, Cenâb-ı Hak “Yalan söyledin” buyurur. Melekler de “Yalan söyledin” derler. Allâhü Teâlâ, “Sen ‘Ne cömert, ne eli bol adam’ desinler diye tasadduk ettin, öyle de denildi.” buyurur.
Daha sonra Allah yolunda katlolunan kişi getirilir. Hazret-i Allah ona şöyle suâl eder “Ne uğrunda katlolundun?”  Şöyle cevap verir, “Allâhım! Senin yolunda cihad ile emir olundum. Ben de öldürülünceye dek senin uğrunda savaştım!” Cenâb-ı Hak, “Yalan söyledin” buyurur. Melekler de “Yalan söyledin” derler. Hazret-i Allah, ona “Hayır! Bilakis sen ‘Falan kişi ne cesurdur’ denilmesini istediğin için savaştın, öyle de denildi.” buyurur.
Sonra Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) ellerini dizime vurdu ve şöyle buyurdu: Ey Ebû Hüreyre! Kıyamet günü cehennemin ateşi ilk bu üçü ile tutuşturulacak! 

(S. Tirmizî)

       Hicrî:   03    Safer     1442  Fazilet Takvim    

 

 SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder