28 Eylül 2020 Pazartesi

ÇOK YEMEMEK VE PERHİZ ETMEK

 


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِذَا أَقَلَّ الرَّجُلُ الطُّعْمَ مُلِئَ جَوْفُهُ نُورًا. (جوامع)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  كشى يمسنى آزالتديغى زمان إيجى ( قلبى ) نورله دولدورولور  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kişi yemesini azalttığı zaman, içi (kalbi) nurla doldurulur.

(Suyûtî, Cem’ul-Cevâmi’)

Hicrî:   11    Safer     1442    Fazilet Takvim       

 

 TIBB-I NEBEVÎ’DEN: ÇOK YEMEMEK VE PERHİZ ETMEK

 

Kişi, yemek yemeyi henüz iştahı varken, yani tam doymadan bırakmalıdır. Çok yemek zararlı olduğu gibi, sebepsiz yere yemeyi terk edip perhiz yapmak da insan vücuduna meşakkattir. Zîrâ vücutta zayıflığa, halsizlik ve güçsüzlüğe sebep olur. Kişinin sağlıklı iken perhiz yapmaya başlaması, hasta kimsenin kendisine zararlı olan yiyeceği yemesi gibidir. Bir kimsenin alışkanlık hâline getirdiği iyi bir şeye devam etmesi güzeldir. Fakat bu alışkanlık zararlı bir şey ise ondan yavaş yavaş uzaklaşarak sağlıklı bir şey ile değiştirmesi lazımdır.

Hazret-i Enes (r.a.) ve Hazret-i İbn-i Mesud’un (r.a.) rivayet ettikleri bir hadîs-i şerîfte şöyle buyurulmaktadır: “Her hastalığın başı, mideyi çokça doldurmaktır.”

Yemek yerken vücudun zorlanmayacağı kadar ile iktifa edip daha fazlasını yemekten sakınmak, sağlığı muhafaza etmek için elzemdir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadîs-i şerîflerinde:

“İnsanoğlu kendisine midesinden daha fazla zarar verecek hiçbir kap doldurmamıştır.” buyurmuşlardır.

Hazret-i Hasan Efendimiz (r.a.) buyurmuşlardır ki:

“Cenab-ı Hak, tıp ilmini bir âyet-i kerîmenin yarısında toplayıp ‘Yiyiniz, içiniz, lakin (bu yeme ve içmenizde aşırıya gidip) israf etmeyiniz.’ buyurmuşlardır.”

Hazret-i Ömer (r.a.) da bu husus hakkında:

“Kendinizi, çok fazla yemek yemekten koruyunuz. Zîrâ çok yemek ile mideyi doldurmak, insan vücudunu harap edici hastalığa ve kulluk vazifelerini yapmaya mâni olacak sıkıntılara sebep olur. Bu hususta mutedil hareket etmek lazımdır. Çünkü orta yolda olmak kişiyi hastalıklardan muhâfaza eden güzel bir huydur.” buyurmuşlardır.

Hicrî:   11    Safer     1442    Fazilet Takvim       

 

 

    SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder