26 Eylül 2020 Cumartesi

DİN NASÎHATTİR -2

 

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ اللهَ كَرِهَ لَكُمْ ثَلَاثًا قِيلَ وَقَالَ وَإِضَاعَةَ الْمَالِ وَكَثْرَةَ السُّؤَالِ. (خ)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  محقق الله تعالى سزيك إيجن شو أؤج شئ كره كوردى ، ده دى قودى يابمق ، مالى ضايع ( إسراف ) أتمك و جوق سؤآل صرمق  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak Allâhü Teâlâ sizin için şu üç şeyi kerih gördü; Dedikodu yapmak, malı zâyi (israf) etmek ve çok sual sormak.

 (Sahîh-i Buhârî)    

Hicrî:   09    Safer     1442    Fazilet Takvim       

 

 DİN NASÎHATTİR -2

 

Kitâbı için nasîhattir: Bu, Kitâbullah’tan câhillerin câhilce tevillerini, bâtıl yolda olanların yanlış tabirlerini men etmekle, ahkâmına kemâliyle vâkıf olmakla, tecvidine tam mânâsıyla dikkat ederek huşû’ ile okumakla, nasîhatlerinden ders çıkarıp, inceliklerini tefekkür etmekle, muhkem olan âyetleri ile amel edip müteşâbihâtını olduğu şekilde kabul etmekle olur.

Resûlü için nasîhattir: Bu, Resûlullah Efendimizin (s.a.v.) getirdiği her şeye îman ve ona yardım etmekle, hakkını yüceltmekle, davetini ve sünnetini yaymakla, sünnetini öğretmek ve öğrenmekte mütevâzı ve şefkatli olmakla, onun ahlâkı ile ahlâklanmakla, âile ve ashâbından birisine kötü söz söylemekten kaçınmakla olur.

Müminlerin imamları hakkında nasîhattir: Bu, onlarla hak üzerine yardımlaşmak ve onlara bu hususta yardım etmekle, Müslümanların haklarından gâfil oldukları şeyleri, onlara yumuşak bir tavırla hatırlatıp bildirmekle, onların aleyhine kıyâm etmemekle, onların iyilik ve selâmeti için duâ etmekle, onlarla beraber kâfirlerle cihad etmekle ve sadakaları onlara teslim etmekle olur.

İmamlardan murad, ilmi ile amel eden hakîkî âlimler de olabilir. Onlar için nasîhat ise söyledikleri sözleri kabul etmek ve icmâ ile söylediklerine mütâbaat ve onları taklîd etmektir.

Bütün Müslümanlar için nasîhattir: Bu ise onları, dünyâ ve âhiret husûsunda kendilerine menfaat verecek şeylere irşad etmekle, onlara ezâ vermekten sakınmakla, bilmediklerini öğretmekle, namuslarını muhâfaza etmekle, rıfk ve şefkat ile iyiliği emredip kötülükten nehyetmekle, küçüklerine merhametli davranıp, ihtiyarlarına hürmet göstermekle, güzel nasîhatlerle âhireti hatırlatmakla, kendisi için sevdiğini onlar için de sevmekle, kendisi için hoş görmediğini onlar için de hoş görmemekle, canı, malı ve sözü ile onlara destek olmakla ve ezâ veren şeyleri onlardan uzaklaştırmakla olur.

(Berîka)

Hicrî:   09    Safer     1442    Fazilet Takvim       

 

 

    SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder