قَالَ اللهُ تَعَالَى: رَبِّ اجْعَلْنِى مُقِيمَ الصَّلٰوةِ وَمِنْ ذُرِّيَّتِى رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ، رَبَّنَا اغْفِرْ لِى وَلِوَالِدَىَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ. (سورة إبْراهيم ٤١ -٤٠))
الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا ) : " ( ينه حضرت ابراهيم شويله نياز اتمشتى :) ياربى ! بنى و نسلمدن اولانى ده نمازى دواملى قلانلردن أيله . أى ربمز ، دعامى قبول بيور . أى ربمز ، حساب اولوناجغى كون بنى ، آنا و بابامى و بتون مؤمنلرى مغفرت بيور . "
Hicrî: 24 Muharrem 1442 Fazilet Takvim
DUÂ İHMÂL EDİLMEMELİDİR
Kişi, önce kendisi, sonra anne babası ve evlâdı için, sonra da diğer mü’minler için duâ etmelidir.
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem): “En fazîletli duâ, kişinin kendisi için yaptığı duâdır.” buyurmuşlardır. Bunu fırsat bilmelidir.
Babanın evlâdına yaptığı duâ da makbûldür. Zîrâ Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Allâhü Teâlâ ile (fiil ve sözden) her şey arasında bir perde vardır. Ancak Allah’tan başka ilah olmadığına şehâdet etmekle, (anne) babanın evlâdına duâsı müstesnâ (Bunlar doğrudan Cenâb-ı Hakk’a yükselir ve kabul olunur).”
Çocuğun anne-babasına yaptığı duâ da makbûldür. Anne babaya duâyı terk etmemelidir. Çünkü onlara duâyı terk etmek fakirliğe götürür. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Muhakkak (cennet ehlinden) bir adamın cennette derecesi elbette yükseltilir. Bunun üzerine o kimse, bu bana nereden geldi, diye sorar. ‘Çocuğunun senin için yaptığı istiğfâr sebebiyledir’ denilir.”
Mürşid-i kâmillere, evliyâullâha ve âlimlere de rahmetle duâ edilmelidir. Hadîs âlimi Hureybî (rahimehullâh), İmâm-ı Âzam Ebû Hanîfe Hazretlerinin İslâm’a çok büyük hizmetleri olduğundan onun hakkında şöyle demiştir: ‘Müslümanların, namazlarından sonra Ebû Hanîfe’ye duâ etmeleri vâcibdir.’ (Rahmetullâhi aleyhim)
İmâm-ı Âzam Hazretleri şöyle buyurdular: “Ben, Allâh’a duâ ederken, anne babamdan önce hocam Hammâd’a duâ ediyorum.” İmam Ebû Yûsuf Hazretleri de: “Ben, anne ve babamdan evvel, Hocam İmâm-ı Âzam Hazretlerine duâ ederim.” buyurmuştur.
Bir müminin, mümin kardeşi için onun gıyabında yaptığı duânın en kısa vakitte kabul olunması ümit olunur. Hadîs-i şerîfte şöyle buyrulmuştur: “(Müslüman) Bir kimse, kardeşine gıyâbında duâ yaptığı zaman melekler: ‘Âmin, (Allah) sana da bir mislini versin.’ derler.”
(Âdâb ve Fazîletleriyle Duâlar, Fazilet Neşriyat)
Hicrî: 24 Muharrem 1442 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder