12 Eylül 2020 Cumartesi

DUÂ İHMÂL EDİLMEMELİDİR

 

 


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى: رَبِّ اجْعَلْنِى مُقِيمَ الصَّلٰوةِ وَمِنْ ذُرِّيَّتِى رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ، رَبَّنَا اغْفِرْ لِى وَلِوَالِدَىَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ. (سورة إبْراهيم ٤١ -٤٠))

الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا )  :    "  ( ينه حضرت ابراهيم شويله نياز اتمشتى :) ياربى ! بنى و نسلمدن اولانى ده نمازى دواملى قلانلردن أيله . أى ربمز ، دعامى قبول بيور . أى ربمز ، حساب اولوناجغى كون بنى ، آنا و بابامى و بتون مؤمنلرى مغفرت بيور   . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “(Yine Hz. İbrâhim şöyle niyaz etmişti:) Yâ Rabbi! Beni ve neslimden olanı da namazı devamlı kılanlardan eyle. Ey Rabbimiz, duâmı kabul buyur. Ey Rabbimiz, hesap olunacağı gün beni, ana ve babamı ve bütün müminleri mağfiret buyur.” 
(İbrâhim Sûresi, âyet 40 - 41)

      Hicrî:   24    Muharrem    1442  Fazilet Takvim     

 

 DUÂ İHMÂL EDİLMEMELİDİR

 

Kişi, önce kendisi, sonra anne babası ve evlâdı için, sonra da diğer mü’minler için duâ etmelidir.
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem): “En fazîletli duâ, kişinin kendisi için yaptığı duâdır.” buyurmuşlardır. Bunu fırsat bilmelidir.
Babanın evlâdına yaptığı duâ da makbûldür. Zîrâ Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Allâhü Teâlâ ile (fiil ve sözden) her şey arasında bir perde vardır. Ancak Allah’tan başka ilah olmadığına şehâdet etmekle, (anne) babanın evlâdına duâsı müstesnâ (Bunlar doğrudan Cenâb-ı Hakk’a yükselir ve kabul olunur).”
Çocuğun anne-babasına yaptığı duâ da makbûldür. Anne babaya duâyı terk etmemelidir. Çünkü onlara duâyı terk etmek fakirliğe götürür. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Muhakkak (cennet ehlinden) bir adamın cennette derecesi elbette yükseltilir. Bunun üzerine o kimse, bu bana nereden geldi, diye sorar. ‘Çocuğunun senin için yaptığı istiğfâr sebebiyledir’ denilir.”
Mürşid-i kâmillere, evliyâullâha ve âlimlere de rahmetle duâ edilmelidir. Hadîs âlimi Hureybî (rahimehullâh), İmâm-ı Âzam Ebû Hanîfe Hazretlerinin İslâm’a çok büyük hizmetleri olduğundan onun hakkında şöyle demiştir: ‘Müslümanların, namazlarından sonra Ebû Hanîfe’ye duâ etmeleri vâcibdir.’ (Rahmetullâhi aleyhim)
İmâm-ı Âzam Hazretleri şöyle buyurdular: “Ben, Allâh’a duâ ederken, anne babamdan önce hocam Hammâd’a duâ ediyorum.” İmam Ebû Yûsuf Hazretleri de: “Ben, anne ve babamdan evvel, Hocam İmâm-ı Âzam Hazretlerine duâ ederim.” buyurmuştur.
Bir müminin, mümin kardeşi için onun gıyabında yaptığı duânın en kısa vakitte kabul olunması ümit olunur. Hadîs-i şerîfte şöyle buyrulmuştur: “(Müslüman) Bir kimse, kardeşine gıyâbında duâ yaptığı zaman melekler: ‘Âmin, (Allah) sana da bir mislini versin.’ derler.” 

(Âdâb ve Fazîletleriyle Duâlar, Fazilet Neşriyat)

    Hicrî:   24    Muharrem    1442  Fazilet Takvim     

 

 

  SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder