قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ أُفْتِيَ بِغَيْرِ عِلْمٍ كَانَ إِثْمُهُ عَلَى مَنْ أَفْتَاهُ. (د)
رسول الله أفندمز ( ﷺ ) بيوردولر ، " كيمه كه ( بر مسئله ده ) بلكسى اولمايان بر كمسه طرافندن فتوى وريلرسه ، اونون كوناحى كندسنه فتوى وره نه در . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kime ki (bir meselede) bilgisi olmayan bir kimse tarafından fetvâ verilirse, onun günâhı kendisine fetvâ verenedir.”
Hicrî: 17 Muharrem 1442 Fazilet Takvim
HASAN BİN ZİYÂD (RAH.)
Hasan bin Ziyâd (rah.), İmâm-ı Âzam Hazretlerinin en meşhur dördüncü talebesidir. Kûfe’de doğmuş ve orada ikâmet etmiştir.
Küçük yaştan itibaren İmâm-ı Âzam Hazretlerinden ders almaya başlamıştır. Hasan bin Ziyâd, babası pek fakir bir zât olduğundan, ilim meclisinden ayrılmaması için İmâm-ı Âzam Hazretlerinin maîşetini karşıladığı talebelerindendir.
Hasan bin Ziyâd, İmâm-ı Âzam Hazretlerinden bir müddet ders almış, onun vefatından sonra İmâm Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed (rahimehümellâh) gibi talebelerinden ders almaya devam ederek fıkıh ilminde önde gelen âlimlerden olmuştur.
Babası, Ensar’ın âzatlılarından olduğu için el-Hasenü’l-Ensârî diye de meşhur olmuştur.
Kendisinden ilim almış olan Nusayr bin Yahyâ, onun gece gündüz ilim ile meşgul olduğunu bildirmiştir.
Hâfız Abdülkâdir Kuraşî, onun hakkında “Hasan bin Ziyâd sünnete uymaya son derece ihtimam gösterir, hatta “Kölelerinize, kendi giydiklerinizden giydiriniz.” hadîs-i şerîfine istinâden kölelerine dahi kendi giydiği elbiselerinden giydirirdi.” demiştir.
Oğlu Ahmed rivayet etmiştir ki: Bir gün bir zât, Hasan bin Ziyâd’dan bir meselede fetvâ istedi. O da fetvâyı verip adamı gönderdi. Lakin kısa bir müddet sonra verdiği fetvâda hata ettiğini anladı ve hemen bir tellal bulup ‘Hasan bin Ziyâd’a falan gün falan meselede fetvâ sorulmuştur. Hasan bin Ziyâd verdiği fetvâda hata etmiştir. Her kime bu hususta fetvâ verilmişse ona mürâcaat etsin.’ diye ilan ettirdi. Fetvâ vermeksizin birkaç gün bekledi ve o fetvâ isteyen kişiyi buldu. Kendisine hatâ ettiğini söyledi ve fetvânın doğrusunu öğretti. Allah’tan korkusu sebebiyle ayıplanmaktan sakınmayarak hatasını düzeltmiştir.
Hasan bin Ziyâd (rah.) kendisinin naklettiğine göre, sadece (fıkıh ve hadis âlimi) İbn-i Cüreyc’ten, tamamı fukahânın ihtiyaç duyduğu hadîslerden on iki bin hadîs-i şerif yazmıştır.
Hicri 204 senesinde vefat etmiştir. (Rahimehullah)
Hicrî: 17 Muharrem 1442 Fazilet
Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder