23 Eylül 2020 Çarşamba

AMELLERDE İHLÂSLI OLMAK


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَفْضَلُ الْعَمَلِ النِّيَّةُ الصَّادِقَةُ. (كنز)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  عمللرين أك فضيلتليسى ، صادق نيتدر   . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Amellerin en fazîletlisi, sâdık niyettir.

(Kenzü’l-Ummal)

        Hicrî:   06    Safer     1442  Fazilet Takvim       

 

 AMELLERDE İHLÂSLI OLMAK

 

İhlâs: Bir mazarrattan korkmadan ve bir menfaat beklemeden yalnız Allah rızâsı için çalışmaktır.
Hâlis: İtikatta Ehl-i Sünnet üzere olup şirk ve nifak gibi kalbî afetlerden pâk olandır.
Muhlis: Amelde ihlâs üzere olup hulûs-i kalp ile kulluğunu izhar edene derler.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır: “Hazret-i Allah, Adn cennetini yaratınca, onun içerisinde hiçbir gözün görmediği, hiçbir kulağın işitmediği, hiçbir beşerin aklına gelmeyecek güzellikte nimetler yarattı ve ona hitâben ‘konuş’ buyurdu.” Adn cenneti şöyle söyledi: “Ben, cimri ve mürâî (yaptıklarını gösteriş için yapan) kişilere haram kılındım.”
Yahya bin Muâz’a (radıyallâhü anh) “Kişi ne zaman muhlis olur?” diye sorulunca buyurdular ki: “Ahlâkı, bebeklerin ahlâkı gibi olduğu zaman, yani kendisini övene de kötüleyene de aldırış etmeyecek kıvama gelince.”
Ebû Abdullah el-Antâkî (rah.) şöyle buyurdu: “Riyakâr kimse, kıyâmet günü amellerinin sevâbını isteyince ona denilir ki “Amellerinin sevâbını, kendilerine riyakârlık yaptığın kişilerden iste. İnsanlar ilminden ve amelinden dolayı meclislerde sana yer vermediler mi? Dünyada makam sâhibi değil miydin? İnsanlar alışverişlerinde sana ucuzluk göstermediler mi? Sana ikramda bulunmadılar mı? Şu olmadı mı? Bu olmadı mı?”… denilir.
Geyik, Âdem Aleyhisselam’ın adını duyunca onu ziyarete gitti. Hazret-i Âdem bundan çok memnun oldu ve sağ elini geyiğin sırtına koyarak kendisini taltif etti. Bu temastan dolayı geyiğin kuyruk tarafında bir misk kokusu meydana geldi. Arkadaşlarının yanına dönünce diğer geyikler “Bu güzel kokuyu nerden buldun?” dediler. O da keyfiyeti onlara anlattı. Bunun üzerine diğer geyikler de Hazret-i Âdem’in yanına vardılar. Fakat onların vücudunda herhangi bir misk hâsıl olmadı. Çünkü birinci geyiğin niyetinde ihlâs vardı. O hâlis bir kalp ile gitmişti. Diğer geyiklerde ise bu ihlâs yoktu.

         Hicrî:   06    Safer     1442  Fazilet Takvim       

 


   SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder