29 Haziran 2020 Pazartesi

MAL VE BEDEN İLE İBÂDET: HAC




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اَلْعُمْرَةُ إِلَى الْعُمْرَةِ كَفَّارَةٌ لِمَا بَيْنَهُمَا وَالْحَجُّ الْمَبْرُورُ لَيْسَ لَهُ جَزَاءٌ إِلَّا الْجَنَّةُ. (ق)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  عمره ، كندسيله ديكر عمره آراسنده إشلنن ( كوجوك ) كوناحلره كفارت در . ( ريا و سمعه قارشطرلمايان ) مبرور حجيك ثوابى إيسه آنجق جنتدر  ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Umre, kendisiyle diğer umre arasında işlenen (küçük) günahlara keffârettir. (Riyâ ve süm’a karıştırılmayan) mebrur haccın sevâbı ise ancak cennettir.
” (Müttefekun aleyh)
Hicrî:   08  Zilkade  1441  Fazilet Takvimi

MAL VE BEDEN İLE İBÂDET: HAC


Hac, İslâm’ın beş esasından biridir. Hem mâlî, hem de bedenî bir ibâdettir. Hicret’in dokuzuncu senesinde farz kılınmış ve Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Hz. Ebûbekir’i (r.a.) hac emîri tayîn etmişlerdir. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) de hac farîzasını ertesi sene îfâ buyurmuşlardır.
Şartları kendinde bulunan kişiye ömründe bir kere haccetmek farz-ı ayındır. Mâlî imkânı müsâit olduğu halde, ömrünün sonuna kadar sıhhati müsâit olmazsa vekil gönderir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki: “İslâm beş esas üzerine kurulmuştur. Bunlar; Kelime-i Şehâdet (Allâhü Teâlâ’dan başka ilâh olmadığına ve Muhammed Mustafa’nın (s.a.v.) Allâh’ın kulu ve resûlü olduğuna şehâdet etmek), namaz kılmak, zekât vermek, Ramazan orucunu tutmak ve Kâbe-i Muazzama’yı haccetmektir.”
Haccın bazı hikmet ve faydaları:
Allâhü Teâlâ’ya karşı kendini hakîr göstermek, insanlara karşı mütevâzı olmak,
Mal nîmetinin ve beden sağlığının şükrünü edâ etmek.
Kâbe-i Muazzama’nın, insanların ruhlarına inşirâh (genişlik) vermesi,
Nefsi tezkiye ve terbiye etmek,
Dinleri bir, renkleri ve dilleri ayrı olan Müslümanların kaynaşmaları,
Hacer-i Es’ad’ı selamladıkça ahid ve mîsâkı hatırlamak ve îmânı tazelemek,
İslâm’ın doğup yayıldığı yerleri görüp, Peygamberimizin (s.a.v.) ve Ashâbı’nın İslâm için bin bir güçlük ve meşakkat içinde verdiği mücâdeleyi hatırlamak,
Bembeyaz ihrâma bürünmek, beyaz kefene sarılıp âhiret yolculuğuna çıkmanın, kabirden kalkıp mahşere gitmenin bir temsilidir,
Hac, Müslümanlarda ömür boyu yâd edilecek güzel hâtıralar bırakır.
(Hac ve Umre Rehberi, Fazilet Neşriyat)
Hicrî:   08  Zilkade  1441  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder