2 Haziran 2020 Salı

İSTİŞÂRE VE FAYDALARI




قَالَ رَجُلٌ: يَا رَسُولَ اللهِ مَا الْحَزْمُ؟ قَالَ: أَنْ تُشَاوِرَ ذَا رَأْيٍ ثُمَّ تُطِيعَهُ. (هب)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  بر آدام " إشى صاغلامه آلمق نه در ؟ " ديه سوردى . رسول الله أفندمز ( ﷺ ) : " عقل و دوغرى كوروش صاحب كمسه إيله إستشاره أديب صكره اونه إطاعت أتمندر ." بيوردولر ."
Bir adam “İşi sağlama almak nedir yâ Resûlallâh?” diye sordu. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.): “Akıl ve doğru görüş sâhibi kimse ile istişâre edip sonra ona itâat etmendir.” buyurdular.
(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)
Hicrî:   10  Şevval  1441  Fazilet Takvimi

İSTİŞÂRE VE FAYDALARI


Bir iş hakkında bazı kimselerin görüşüne mürâcaat etmeye, onlara danışmaya ve fikir alışverişinde bulunmaya istişâre denir. Bir yerde toplanıp istişârede bulunan topluluğa, şûrâ; kendisiyle istişâre edilen kişiye, müsteşâr denilir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), dünya işlerinde ve idârî işlerinde, hatta bazen husûsî işlerinde dahi ashâbıyla istişârede bulunurlardı. Bir hadîs-i şerîfte “Hiçbir topluluk, istişâreden zarar görüp helâk olmamıştır. İstişâreyi terk etmek ise helâke sebep olur.” buyurmuşlardır.
Hazret-i Ömer (r.a.) şöyle söylerdi: “Bir kişinin görüşü tek bir ip gibi, iki kişinin görüşü birbirine bağlanmış sağlam iki ip gibi, üç kişinin görüşü ise (kopması neredeyse imkânsız) halat gibidir.”
Allâhü Teâlâ, Âl-i İmrân Sûresi’nin 159. âyet-i kerîmesinde şöyle buyurmuştur (meâlen): “…(Yapacağın) işlerde onlara da danış…” Hasan-ı Basrî (rah.) bu âyet-i kerîmeyi şöyle tefsir etmiştir: “Allâhü Teâlâ, Peygamber Efendimize (s.a.v.) ashâbının görüşüne ihtiyacı olduğu için onlarla istişâre etmesini emretmedi. Ancak bununla, istişârenin ehemmiyetini bize öğretti.”
Allâhü Teâlâ, yine Sebe Melikesi Belkıs’tan hikâyeten şöyle buyurmuştur (meâlen): “(Sonra Melike) dedi ki: Ey ileri gelenler! Bu işimde bana bir fikir verin. (Bilirsiniz) siz yanımda olmadan hiçbir işi kestirip atmam.”
(Neml S., âyet 32)

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:
“Âhireti dünyaya tercih eden ve sizin işlerinizi kendi işlerine tercih eden takvâ ehli kimselerle müşâvere edin.”
“Sâlih âlimlerle istişâre edin. (İstişârenin neticesinde o işi) yapmaya niyetlendiğiniz zaman da Allâhü Teâlâ’ya tevekkül edin.”
Tüsterî (rah.) dedi ki: “Takvâ ehli olan kimselerden kardeş edinin. İstişâre ettiğin kimseler Allah’tan korkan kimseler olsun. Menfaat bekleyerek söz söyleme. Allâhü Teâlâ’nın hükümlerine karşı nasıl hareket ettiğini bilmediğin kimseye aslâ düşmanlık etme.”
Hicrî:   10  Şevval  1441  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder